- Το Σέλινο (Celery), είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό το οποίο πέρα από την υπέροχη γεύση και ευωδιά που δίνει στα φαγητά μας, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.
- Αρχικά, το Σέλινο έχει ισχυρές διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις παθήσεις των νεφρών και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (π.χ. κυστίτιδα).
- Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη και την θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων.
- Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Β-καροτενίου και αυτό το καθιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό βότανο. Επίσης, περιέχει κουμαρίνες, ένα είδος φυτοχημικού συστατικού, το οποίο έχει την ιδιότητα να αυξάνει την δραστηριότητα των λευκοκυττάρων, την άμυνα δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστρέφοντας επιβλαβή κύτταρα, όπως τα καρκινικά.
- Περιέχει ενεργά συστατικά, τις λεγόμενες φθαλίδες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Οι φθαλίδες ρυθμίζουν την πίεση του αίματος χαλαρώνοντας τους μύες των αρτηριών για να μην πιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία.
- Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις του προστατεύουν τον πεπτικό σωλήνα και το συκώτι από την τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου, ένα τοξικό συστατικό που παράγεται κατά το τηγάνισμα.
- Περιέχει φυτοχημικά όπως: άλφα -πινένιο, απιγενίνη, μπεργκαπτένη, βήτα-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, καρβόνη, χλωρογενικό οξύ, κουμαρίνη, ευγενόλη, φερουλικό οξύ, λιμονένιο, λιναλοόλη \, μαννιτόλη, μυριστικό οξύ, μυριστικίνη, π- κουμαρικό οξύ, ρουτίνη, σκοπολετίνης, σικιμικό οξύ, θυμόλη και θρεπτικά συστατικά όπως: αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, χολίνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, ινοσιτόλη, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, θείο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, C, E και Κ.
- Τέλος, περιέχει μία ορμόνη ανάλογη με την ινσουλίνη και είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από διαβήτη.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ 1-2ml (28-56 σταγόνες) σε ένα μικρό ποτήρι με νερό ή χυμό, 3 φορές την ημέρα.
|