Οι τροφές που δυναμώνουν την καρδιά!

Οι τροφές που δυναμώνουν την καρδιά!

«To φάρμακο σου, η τροφή σου» έλεγε ο Ιπποκράτης και με βάση αυτό το ρητό θα σας μιλήσουμε σήμερα για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κάποιες τροφές στην καρδία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη ορισμένων τροφίμων στη διατροφή μας μπορεί να προωθήσει την υγιή λειτουργία του καρδιαγγειακού και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτές οι τροφές, λοιπόν, είναι οι πέντε σύμμαχοι της καρδίας σας που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας :

Φασόλια και ρεβίθια: Εκτός του ότι είναι ασφυκτικά γεμάτο από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας έδειξε ότι οι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν περίπου 3 φλιτζάνια ρεβίθια κάθε εβδομάδα μείωσε την ολική χοληστερόλη στο αίμα τους.

Τα μούρα Acai: Επιστήμονες στο Ρίο ντε Τζανέιρο εξέτασαν πρόσφατα τις επιδράσεις του εκχυλίσματος Acai Berry σε επιζώντες από καρδιακή προσβολή και προσδιορίστηκε ότι βοήθησαν στην αποκατάσταση της υγιούς λειτουργίας της καρδιάς. Εκτός αυτού συνέβαλαν στην αναστροφή της βλάβης που υπέστησαν οι ασθενείς από την καρδιακή προσβολή. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη τους υποστηρίζουν επίσης το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να διατηρήσει τα βέλτιστα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Blueberries (βατόμουρα) : Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποφάσισαν προσφάτως ότι η προσθήκη βατόμουρων στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς πίεσης του αίματος και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μόλις ένα φλιτζάνι φρέσκα μούρα ημερησίως φάνηκε να βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τη μείωση της αρτηριακής ακαμψίας στους συμμετέχοντες της έρευνας.

Ελαιόλαδο: Κάνοντας το ελαιόλαδο ένα μέρος της καθημερινής διατροφής έχει πολλά οφέλη και για την καρδιά σας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός των ευεργετικών λιπαρών οξέων και φαινολών φυσικά συστατικά των φυτών, που βρίσκονται στις ελιές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Άλλωστε ζούμε και σε μια χώρα που το ποιοτικό ελαιόλαδο βρίσκεται σε αφθονία.

Ντομάτες: Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει η ντομάτα κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο βοηθά στην προστασία και ενίσχυση των αρτηριών μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο απόφραξης. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν ασθενείς με καρδιακή νόσο εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, όσοι έλαβαν επίσης λυκοπένιο έδειξαν αυξημένη ροή του αίματος.

Tsekouras Christos

Nutritional Therapist - Health Coach

Δημοσιεύτηκε στις 2015-02-09 από Tsekouras Christos Υγεία 0 4706

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο