Διαβήτης και η φυσική αντιμετώπιση του

Διαβήτης και η φυσική αντιμετώπιση του

Πολλοί διαβητικοί λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ενώ με λιτή διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους θα μπορούσαν να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την αυξανόμενη επιδημία του διαβήτη τύπου 2, εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των Αμερικανών ενηλίκων θα αναπτύξουν κάποιο είδος διαβήτη μέχρι το 2020.

 

Σύγκρουση συμφερόντων;

Πρόσφατα, το περιοδικό Diabetes Care μιλούσε για τη εξάρτησή των ασθενών από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, αγνοώντας τη διατροφική υποστήριξη. Το πρόβλημα είναι ότι οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2, και σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της νόσου. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή είναι η μόνη που προσφέρεται από τη συμβατική ιατρική.

Οι συνεντεύξεις ασθενών ήταν επίσης διαφωτιστικές, καθώς σχεδόν το 70% είπαν ότι είχαν βιώσει σημαντικά συμπτώματα ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων του διαβήτη ή της υπέρτασης, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό, τι εκφράζεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Η πραγματική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

 

Το βασικό θέμα που αγνοείται από την ADA (Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία) είναι ότι τα φάρμακα κατά του διαβήτη είναι μόνο βιοχημικά. Μια θεμελιώδης αλήθεια που σπάνια εξηγείται στον ασθενή είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, προκαλείται από την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής. Τα ευρήματα σε έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ υποστηρίζουν με σαφήνεια ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε ποσοστό 69% δεν ασκείται καθόλου ή δεν συμμετέχουν σε τακτική σωματική άσκηση, 62% έτρωγαν λιγότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, και 82% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Μεταξύ των ασθενών με προ-διαβήτη, φάνηκε πως τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σωματικής δραστηριότητας θα μείωνε κατά 58% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Στην ίδια μελέτη (πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη), τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό βρέθηκαν να συμβάλλουν μόνο 31%.

 

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η άσκηση είναι σημαντικοί παράγοντες, όμως ακόμα και η δίαιτα μόνο μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2. Η επιστημονική προσέγγιση επιβάλλει μια διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Μία τέτοια αγωγή με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, βοηθούν επίσης σε παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακές παθήσεις, και υπέρταση.

 

Συμπληρώματα για τον Διαβήτη

 

Τα βασικά συμπληρώματα για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τον διαβήτη είναι τα παρακάτω :

  • Εκχύλισμα κανέλας που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
  • Τα Κρεμμύδια και το σκόρδο κατέδειξαν σε διάφορες μελέτες ότι ελαττώνουν την δράση του σακχάρου και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

  • Πολυβιταμίνες και μετάλλα είναι απαραίτητα και ειδικότερα 200-400 mcg χρωμίου, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ορθή χρησιμοποίηση της ινσουλίνης.

  • Φλαβονοειδή αποστάγματα, όπως μύρτιλλο, σπόρους σταφυλιών, ή φλοιό πεύκου είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη.

Επίσης είναι απαραίτητα να ελέγχουμε πάντα την κατάσταση του σακχάρου στο αίμα μας με τις κατάλληλες συσκευές μέτρησης σακχάρου.

Tsekouras Christos

Nutritional Therapist - Health Coach

Δημοσιεύτηκε στις 2015-07-23 Υγεία 0 2259

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο