Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου - Ελκώδης κολίτιδα και φυσική αντιμετώπιση τους

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου - Ελκώδης κολίτιδα και φυσική αντιμετώπιση τους

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι ένας γενικός όρος για μία ομάδα χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών των εντέρων. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: νόσος του Crohn (CD) και η ελκώδης κολίτιδα (UC). Κλινικά, IBD χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες φλεγμονές συγκεκριμένων τμημάτων με αποτέλεσμα ποικίλα συμπτώματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν IBD με τον αριθμό ίσα μοιρασμένο μεταξύ CD και UC. Η IBD μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά αυτό συμβαίνει συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 15 και 35 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται λίγο συχνότερα από ό, τι άνδρες. Οι Καυκάσιοι (λευκοί) έχουν την ασθένεια από δύο έως πέντε φορές πιο συχνά από ό, τι τις Αφρικανούς ή ασιάτες Αμερικάνους, και εκείνοι με μια εβραϊκή κληρονομιά έχουν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερη συχνότητα να την παρουσιάσουν.

Μία από τις σκέψεις είναι ότι UC αναπτύσσεται από ένα ελάττωμα στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης της εντερική χλωρίδας. Φυσικά, οι χλωρίδα του εντέρου και εντερικό περιβάλλον επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από διατροφικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της πρόσληψης χαμηλής ινών, μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών αντιφλεγμονώδών ενώσεων, όπως τα φλαβονοειδή και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυξημένη πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων. Αρκετές μελέτες που ανέλυσαν τη διατροφή πριν από την εκδήλωση της ασθένειας έχουν διαπιστώσει ότι έτρωγαν συνήθως πιο επεξεργασμένη ζάχαρη, χημικά τροποποιημένα λίπη, fast foods, και κρέας, ενώ κατανάλωναν λιγότερο ωμά φρούτα, λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές φυτικές ίνες.Η κύρια φαρμακευτική προσέγγιση σε UC είναι η χρήση αντι-φλεγμονωδών. Τα φάρμακα αυτά είναι μόνο παρηγορητικά των συμπτωμάτων και δεν προσφέρουν πραγματικό δρόμο για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.Η ρεσβερατρόλη ασκεί ένα ευρύ φάσμα από αντι-φλεγμονώδεις δράσεις που δείχνουν ένα πιθανό όφελος στο UC.

Η ρεσβερατρόλη έχει ευεργετικά αποτελέσματα Ελκώδη Κολίτιδα

Η ρεσβερατρόλη είναι μια ένωση παρόμοια με τα φλαβονοειδή που βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα του δέρματος των κόκκινων σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τη σκόνη κακάο, τη μαύρη σοκολάτα και τα φιστίκια. Το κόκκινο κρασί είναι ίσως η πιο αναγνωρισμένη πηγή της ρεσβερατρόλης, ωστόσο, το κόκκινο κρασί περιέχει μόνο ενα χιλιοστόγραμμο ανά ποτήρι. 

Υπήρξε μια μεγάλη δημοσιότητα σχετικά με τη ρεσβερατρόλη ως συμπλήρωμα διατροφής και οι πρόσφατες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν τεράστια υπόσχεση σε μια ποικιλία εφαρμογών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του Archives of Medical Research δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Έρευνες και μελέτες


Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Διατροφή και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιράν, οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων με ρεσβερατρόλη. Οι 50 ασθενείς που επιλέχθηκαν με ενεργό ήπια έως μέτρια UC δόθηκαν είτε 500 mg ρεσβερατρόλης ή κάψουλα placebo για 6 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων των βασικών δεικτών φλεγμονής. Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε μεταβολή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, "6 εβδομάδες συμπληρωμάτων με 500 mg ρεσβερατρόλης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της ενεργότητας της νόσου κλινική κολίτιδα τουλάχιστον εν μέρει μέσω της μείωσης της φλεγμονής σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα."

Εδώ είναι τα βασικά συμπληρώματα που συστήνονται για IBD:

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

  • Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (> 95% procyanidolic ολιγομερή): 150-300 mg ημερησίως (ή 1-2 mg ανά κιλό [£ 2.2] σωματικού βάρους)
  • Εκχύλισμα φλοιού πεύκου (> 90% procyanidolic ολιγομερή): 150 έως 300 mg ημερησίως (ή 1-2 mg ανά kg [2.2 λίβρες] σωματικού βάρους)
  • Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (> 90 περιεχόμενο σε πολυφαινόλες): 300-450 mg ημερησίως
  • Ρεσβερατρόλη: 500 mg δύο έως τρεις φορές ημερησίως.
  • προβιοτικό συμπλήρωμα

Tsekouras Christos

Nutritional Therapist - Health Coach

Δημοσιεύτηκε στις 2015-11-17 Υγεία 0 5290

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο