Οι σαλβεστρόλες και η συμβολή τους στην καταπολέμηση του καρκίνου

Οι σαλβεστρόλες και η συμβολή τους στην καταπολέμηση του καρκίνου

Οι Salvestrols ανήκουν στην κατηγορία των φυτοαλεξινών, αποτελούν ενώσεις που παράγει ένα φυτό για να προστατευθεί από παράγοντες όπως μύκητες, ιούς, βακτήρια, το υπεριώδες φως και τα έντομα. Ομως, οι Salvestrols έχουν αποτέλεσματα και στην ανθρώπινη υγεία αφου βοηθούν στην αναστολή του καρκίνου. Προκαλούν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, αλλά αφήνουν τα υγιή κύτταρα αβλαβή. Οι πικρές σαλβεστρόλες υπάρχουν μόνο σε μικρές ποσότητες σε βιολογικά καλλιεργούμενα λαχανικά, βότανα και φρούτα. Οι άνθρωποι που προτιμούν βιολογικά (μη μεταποιημένα) προϊόντα, είναι συνεπώς πιο πιθανό να είναι καλύτερα προστατευμένοι απέναντι σε κάθε είδους καρκίνου σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν μη βιολογικά προϊόντα.

Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι περίπου 4/10 άνδρες και 3,5/10 στις γυναίκες. Το κάπνισμα ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου, διαιτητικοί παράγοντες είναι επίσης υπεύθυνοι για το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Οι Salvestrols ανήκουν στην κατηγορία των φυτοαλεξινών, αποτελούν ενώσεις που παράγει ένα φυτό για να προστατευθεί από στρεσογόνους παράγοντες όπως μύκητες, ιούς, βακτήρια, το υπεριώδες φως και τα έντομα. Οι Salvestrols όμως έχουν ως αποτέλεσμα και την αναστολή του καρκίνου στον άνθρωπο. Επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, αλλά αφήνουν τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα. Οι πικρές salvestrols υπάρχουν μόνο σε μικρές ποσότητες σε βιολογικά καλλιεργούμενα λαχανικά, βότανα και φρούτα. Οι άνθρωποι που προτιμούν βιολογικά (μη μεταποιημένα) προϊόντα, είναι συνεπώς πιο πιθανό να είναι καλύτερα προστατευμένοι απέναντι σε κάθε είδους καρκίνου από τους ανθρώπους που επιλέγουν μη βιολογικά προϊόντα. Η μη ισορροπημένη διατροφή, με πολύ λίγα λαχανικά ή φρούτα και σε συνδυασμό με καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Στην Αγγλία επιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν σημαντικό μηχανισμό που δείχνει πως συγκεκριμένα φυτοθρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας βοηθουν την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ονομαστεί σαλβεστρόλες, έχουν σε μεγάλο βαθμό χαθεί από την διατροφή μας κατά την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση φυσικά τα βιολογικά προϊόντα.

Το ένζυμο CYP1B1

Στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα ο καθηγητής Dan Burke, μαζί με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, ανακάλυψε ένα νέο είδος ενζύμου στα καρκινικά κύτταρα, το CΥΡ1Β1. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για την πρωτεΐνη που ανακαλύφθηκε, είναι ότι μπορεί να βρεθεί μόνο σε (ανθρώπινα) καρκινικά κύτταρα, όχι στον υγιή ιστό. Η ερευνητική ομάδα του Burke βρήκε την πρωτεΐνη CΥΡ1Β1 σε όλoυς τους τύπους ανθρώπινων καρκινικών κυτταρικών γραμμών.  Η επαγώγιμη πρωτεΐνη CΥΡ1Β1 μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, ακόμα και ως δείκτης στη διαγνωστική ανίχνευση του καρκίνου.

Ο Καθηγητής Burke ήρθε σε επαφή με τον κλινικό καθηγητή Gerry Potter, που είναι ειδικός στην ανάπτυξη φαρμάκων καρκίνου. Ο Πότερ αναρωτήθηκε αν τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν παρόμοιες φυσικές ενώσεις που ενεργοποιούνται από το CYP1B1 ωστε να γίνουν κυτταροτοξικές ουσίες. Άλλωστε, υπολογίζεται ότι περίπου 1000 καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στο σώμα κάθε ημέρα. Αυτά απομακρύνονται γρήγορα και αποτελεσματικά και δεν οδηγούν στο σχηματισμό όγκων. Αντί να ρωτήσουμε γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο, είναι καλύτερα να ρωτήσουμε γιατί οι άνθρωποι δεν παθαίνουν καρκίνο.

Το 2002 ο καθηγητής Πότερ δημοσιεύει έρευνα που αποδεικνύει οτι η ρεσβερατρόλη μετατρέπεται από CΥΡ1Β1 σε Piceatannol, ενός αναστολέα που είναι θανατηφόρος για τα καρκινικά κύτταρα. Το φυσικό φυτο-οιστρογόνο ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί, τα φιστίκια, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, μερικά πεύκα και στη φλούδα ντομάτας. Η ρεσβερατρόλη έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιιική, νευροπροστατευτική και χημειοπροληπτική δράση. Ήταν ήδη γνωστό ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού των κυττάρων του όγκου και στην έρευνα αυτή εδείχθη ότι η ρεσβερατρόλη διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο και στην απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων.

Σταφύλια και μούρα αποτελούν σημαντική πηγή στιλβενίων, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης. Άλλες φυτικές ουσίες παρόμοιες με τη ρεσβερατρόλη, pinostilbene, desoxyrhapontigenin και pterostilbene επίσης συνδέονται με το ένζυμο CΥΡ1Β1.

Η Σαλβεστρόλη στην σημερινή μας διατροφή 

Οι κατασκευαστές τροφίμων αφαιρέσαν salvestrols για να επιτύχουν καλύτερη γεύση, χρώμα και διαφάνεια σε τρόφιμα, όπως οι χυμοί φρούτων και το ελαιόλαδο. Η γεύση γίνεται πιο γλυκιά χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη. Κατά γενικό κανόνα, εξευγενισμένα τρόφιμα περιέχουν λίγο η καθόλου salvestrols. Η ερευνητική ομάδα του Burke έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή δίαιτα περιέχει 80-90% λιγότερες salvestrols σε σχεση με πενήντα έως εκατό χρόνια πριν. Μόνο βιολογικές τροφές εξακολουθούν να περιέχουν σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες salvestrols.

Για την καλύτερη προστασία κατά του καρκίνου, είναι σκόπιμο να αυξηθεί η πρόσληψη των salvestrols με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων ειδών, οπως βιολογικά λαχανικά, βότανα και φρούτα. Ένα project που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αγγλία, οι άνθρωποι ψάχνουν για λαχανικά και φρούτα που εκ φύσεως περιέχουν περισσότερες salvestrols. Τα λαχανικά είναι καλύτερα προετοιμασμένα στον ατμό αν και οι salvestrols είναι αρκετά ανθεκτικές στη θερμότητα, αλλά παραμένουν και μέσα στο νερό, όταν τα λαχανικά βραστά. Η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο με την κίνηση του σώματος (οξυγόνο ) μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη από τον καρκίνο. Η ανακάλυψη της σαλβεστρόλης είναι, σε κάθε περίπτωση, ένας επιπλέον λόγος για να επιλέξετε βιολογικά, φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε στις 2015-12-02 Υγεία 0 5887

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο