Νέα έρευνα δείχνει οτι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer

Νέα έρευνα δείχνει οτι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer

Εισαγωγή:

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα θαυμάσιο αλλα και πολύπλοκο σύστημα που απαιτεί ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών για να λειτουργήσει σωστά. Η Ευφυΐα, η μνήμη, η συμπεριφορά και τη συγκέντρωση επηρεάζονται από τη σωστή διατροφή του εγκεφάλου. Σε ηλικιωμένους αλλά και νεότερους, η διατροφή διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στον καθορισμό του πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει πόσο σημαντικό είναι να δούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο μόνο βασικών θρεπτικών συστατικών του εγκεφάλου, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που φαίνεται πως σχετίζονται με την πνευματική εξασθένηση.

 

Ιστορικό Λήψης Δεδομένων:

Ένα πολύ μεγάλο σώμα των επιστημονικών στοιχείων έχει δείξει ότι η νοημοσύνη, η μνήμη, η συμπεριφορά και η συγκέντρωση επηρεάζονται από τη σωστή διατροφή του εγκεφάλου. Όμως, η έρευνα αυτή εξέτασε ατομικούς παράγοντες και όχι τις αλληλεπιδράσεις τους. Το 2014 έγινε μια μελέτη σε ενα Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστημών και μελετούσε 156 ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και υψηλό κίνδυνο άνοιας και ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα έλαβε καθημερινά συμπλήρωμα με 800 μικρογραμμάρια φολικού οξέος, 20 mg βιταμίνης Β6 και 500 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12, η άλλη ομάδα πήρε ένα συμπλήρωμα από εικονικό φάρμακο.

Πριν από τη έναρξη και κατά τη διάρκεια της περιόδου της δοκιμής, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μαγνητικό τομογράφο (MRI) για να μετρηθούν τα επίπεδα της ατροφίας του εγκεφάλου των ασθενών και της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Η Ατροφία (συρρίκνωση) της φαιά ουσίας είναι ένα σημάδι της προόδου της νόσου του Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης δύο ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν το συμπλήρωμα βιταμίνης Β είχαν περίπου επτά φορές λιγότερη συρρίκνωση σε σχέση με τους υπολοίπους. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι εκείνοι που η φαιά ουσία είχε συρρικνωθεί ταχύτερα, είχαν υψηλότερα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές δήλωσαν: "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμινών Β μπορούν να επιβραδύνουν την ατροφία των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, που είναι ένα βασικό συστατικό της διαδικασίας της νόσου Αλτσχάιμερ και σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση."

 

Ένας άλλος βασικό διατροφικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια.

Κλινικές μελέτες με συμπληρωματικό EPA + DHA από ιχθυέλαια, σε ασθενείς με μια ποικιλία από ψυχολογικές ασθένειες οπως διαταραχής ελλειμματικής προσοχής (ADD) και η κατάθλιψη έχουν θετικά αποτελέσματα.

 

Νέα Δεδομένα:

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμινών Β και τα Omega 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αργή πνευματική εξασθένηση. Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει πλέον διαπιστωσεί ότι οσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο μπορούν να ενισχύσουν τα οφέλη τους με συνδυασμο των βιταμινών Β .

Η ομάδα μελέτησε πάνω από 250 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) στην Οξφόρδη και διαπίστωσε πως μπορεί να έχουν προβλήματα με τη μνήμη, τη γλώσσα, τη σκέψη και την κρίση, αλλά γενικά δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ημέρα και τις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Η ομάδα των ερευνητών μελετά τώρα το σχεδιασμό μιας μελέτης για το εάν ο συνδυασμός των βιταμινών Β και EPA + DHA βοηθούν στην επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Σχολιασμός:

Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν οτι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις άνοιας δεν βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία και συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών ιδιαίτερα ναυτία, διάρροια και εμετός.

Οι βασικοί διατροφικοί παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ από πληθυσμιακές μελέτες είναι η υψηλότερη κατανάλωση ψαριού (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως από το ελαιόλαδο), ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κόκκινο κρασί ), και αυξημένη μη-αμυλούχα λαχανικά καθώς και η κατανάλωση φρούτων.

Ένα τρόφιμο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο είναι τα βατόμουρα ή τα εκχυλίσματα βατόμουρου. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα βατόμουρα βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και την απώλεια μνήμης.

Δημοσιεύτηκε στις 2016-03-12 Υγεία 0 2930

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο