H Φυσική Προσέγγιση στο Γυναικείο Άγχος  

H Φυσική Προσέγγιση στο Γυναικείο Άγχος  

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν τα 40 και τα 50 τους, και οδεύουν προς την εμμηνόπαυση, μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων τους και αυτή η διαδικασία συχνά παράγει συναισθήματα άγχους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης που έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σχετικά με τη ρύθμιση του εγκεφάλου, των διαθέσεων και των συναισθημάτων. Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων οδηγούν σε μεταβολές τους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταδίδουν τα νευρικά ερεθισμάτα)όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και η μελατονίνη, που παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς νιώθουμε. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες θα βιώσουν πιο αισθητά άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Πριν σας ενημερώσουμε για κάποιες προτάσεις με συγκεκριμένα φυσικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του άγχους, υπάρχουν σημαντικές διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής της ζωής. Ίσως το πιο σημαντικό είναι απλά να αυξηθεί η κατανάλωση των φυτικών τροφών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ζωικών τροφών. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικής προέλευσης ουσίες που είναι σε θέση να συνδέονται ασθενώς με τους υποδοχείς οιστρογόνων.

Τα τρόφιμα που περιέχουν σόγια και οι σπόροι λιναριού περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, αλλά και πολλές άλλες τροφές όπως τα μήλα, τα καρότα, το μάραθο, σέλινο, μαϊντανό και άλλα όσπρια περιέχουν επίσης φυτοοιστρογόνα, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

 

Μια υψηλή πρόσληψη σε φυτοοιστρογόνα είναι πιθανό να εξηγήσει γιατί εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, φαίνεται να συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε γυναίκες που καταναλώνουν τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, μια τέτοια διατροφή είναι πολλά υποσχόμενη για την πρόληψη των ασθενειών, με κάποια έρευνα που δείχνει μια χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και καρδιακής νόσου στις γυναίκες που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα.

 

Τα ιχθυέλαια

 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με πολλούς διαφορετικούς τύπους ψυχολογικών διαταραχών, που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη), μεταιχμιακή διαταραχή της προσωπικότητας, και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ADHD).

 

Τα αποτελέσματα από μελέτες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2009 που διεξάγονται στο Κεμπέκ του Καναδά, 120 γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση έλαβαν είτε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου παροχή 1.200 mg της EPA + DHA ή εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες. Το βασικό επίπεδο των εξάψεων ήταν κατά μέσο όρο 2,8 ανά ημέρα. Μετά από οκτώ εβδομάδες, ο ρυθμός των εξάψεων μειώθηκε κατά 55% στην ομάδα με λήψη ΕΡΑ + DHA. Τα Ψάρια στη διατροφή συσχετίστηκαν επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και τη διάθεση.

 

Black cohosh και Βαλσαμόχαρτο

 

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το black cohosh (Cimicifuga racemosa) έχει αναδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό από τα φυτικά συμπληρώματα για την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Τα ευρήματα σε μελέτες για το black cohosh και μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κυρίως των εξάψεων. Φαίνεται επίσης να είναι χρήσιμο για τη μείωση του άγχους, καθώς και τα συμπτώματα του όπως αίσθημα παλμών της καρδιάς.

 

Ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί μαύρο εκχύλισμα cohosh σε συνδυασμό με άλλα εκχυλίσματα βοτάνων, όπως βαλσαμόχορτο, κόκκινο τριφύλλι, η σόγια και αγνό μούρων. Από αυτά, βαλσαμόχορτο αξίζει κάποια πρόσθετη προσοχή.

Επιλέξτε ένα από τα ακόλουθα για γενική ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Μαύρο εκχύλισμα cohosh: Η δοσολογία του εκχυλίσματος που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των κλινικών μελετών ήταν 2 mg δύο φορές την ημέρα.

Εκχύλισμα βαλσαμόχορτου από  900 έως 1.800 mg ημερησίως

 

Τελικά Σχόλια

 

Αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος μπορεί να αποτελούν βασική παράμετρο σε πολλές περιπτώσεις του άγχους. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τα αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος σε άτομα με άγχος:

 

1. Το αλκοόλ

2. Η καφεΐνη

3. Η ζάχαρη

4. Ανεπάρκεια σε βιταμίνες Β

5. Ανεπάρκεια ασβεστίου ή μαγνησίου

6. Αλλεργιογόνων τροφίμα

Στην πραγματικότητα, κάτι τόσο απλό όσο εξαλείφοντας τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους. Η σύσταση αυτή μπορεί να φαίνεται πολύ απλή για να είναι έγκυρη, αλλά σημαντικά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο!

Δημοσιεύτηκε στις 2016-08-12 Υγεία 0 2377

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια