Τι είναι η ανάλυση μαλλιών για ιχνοστοιχεία και βαρεά μέταλλα

Τι είναι η ανάλυση μαλλιών για ιχνοστοιχεία και βαρεά μέταλλα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΓΙΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Η ανόργανη ανάλυση των ιστών των μαλλιών (HTMA) είναι μια αναλυτική δοκιμή που μετράει την περιεκτικότητα των μαλλιών σε μεταλλικά άλατα. Τα δείγματα των μαλλιών, τα οποία αποκτώνται με την κοπή της πρώτης ίντσας και του μισού όγκου που βρίσκεται πλησιέστερα στο τριχωτό της κεφαλής στον αυχένα, παρασκευάζονται σε ένα κλινικό εργαστήριο που διαθέτει άδεια μέσω μιας σειράς χημικών και υψηλής θερμοκρασίας πεπτικών διαδικασιών, στη συνέχεια εκτελείται η δοκιμή χρησιμοποιώντας εξαιρετικά εξελιγμένο εξοπλισμό ανίχνευσης και μεθόδων για την επίτευξη των πιο σωστών και λεπτομερών αποτελεσμάτων.

 

ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ?

Τα μαλλιά είναι ιδανικός ιστός για δειγματοληψία και δοκιμή. Πρώτον, μπορεί να κοπεί εύκολα και ανώδυνα και μπορεί να σταλεί στο εργαστήριο χωρίς ειδικές απαιτήσεις χειρισμού. Δεύτερον, τα κλινικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι ένα κατάλληλα ληφθέν δείγμα μπορεί να δώσει μια ένδειξη της κατάστασης των μετάλλων και της συσσώρευσης τοξικών μετάλλων μετά από μακροχρόνια ή οξεία έκθεση. Ένα HTMA αποκαλύπτει ένα μοναδικό μεταβολικό κόσμο: ενδοκυτταρική δραστηριότητα, η οποία δεν μπορεί να παρατηρηθεί μέσω των περισσότερων άλλων δοκιμών. Αυτό παρέχει ένα σχέδιο της βιοχημείας που εμφανίζεται κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανάπτυξης των τριχών.

Παραδείγματα:

Τριάντα έως 40 ημέρες μετά από μια οξεία έκθεση, τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου μπορεί να είναι μη ανιχνεύσιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα απομακρύνει το μόλυβδο.

Η απώλεια θρεπτικών συστατικών από το σώμα μπορεί να γίνει τόσο προχωρημένη ώστε να εμφανιστούν σοβαρά θέματα υγείας χωρίς να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στα ίδια επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε μια εξέταση αίματος.

Τα συμπτώματα της στοιχειώδους ανεπάρκειας μπορεί να παρουσιαστούν πολύ πριν από την ανίχνευση χαμηλών επιπέδων στον ορό.

Η περίσσεια νατρίου συνδέεται με την υπέρταση, αλλά για μια φυσιολογική κατάσταση υγείας απαιτούνται επαρκείς ποσότητες.

Τα μαλλιά χρησιμοποιούνται ως ένας από τους ιστούς προτίμησης  του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος για τον προσδιορισμό της έκθεσης σε τοξικά μέταλλα. Μία αναφορά το 1980 του Ε.Ρ.Α. δήλωσε ότι οι ανθρώπινες τρίχες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη βιολογική παρακολούθηση των τοξικών μετάλλων υψηλής προτεραιότητας. Αυτή η έκθεση επιβεβαίωσε τα ευρήματα άλλων μελετών στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη τρίχα μπορεί να είναι ένας πιο κατάλληλος ιστός από το αίμα ή τα ούρα για να μελετήσει την έκθεση της κοινωνίας σε ορισμένα ιχνοστοιχεία.

 

 ΓΙΑΤΙ ΔΟΚΙΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ?

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα σε αμέτρητες μεταβολικές λειτουργίες σε όλες τις φάσεις της ζωής.

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην παραγωγή, αποθήκευση και έκκριση ινσουλίνης και είναι απαραίτητος για τις αυξητικές ορμόνες.

Το μαγνήσιο απαιτείται για τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία, ειδικά για την καρδιά. Η ανεπάρκεια έχει συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ανώμαλων καρδιακών παθήσεων, άγχους και νευρικότητας.

Το κάλιο είναι κρίσιμο για τη φυσιολογική μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο κύτταρο. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, ήπια κατάθλιψη και λήθαργο.

Η περίσσεια νατρίου συνδέεται με την υπέρταση, αλλά για μια φυσιολογική κατάσταση υγείας απαιτούνται επαρκείς ποσότητες.

Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα και διάσημου ερευνητή Dr. Henry Schroeder, τα ιχνοστοιχεία ("ανόργανα συστατικά") είναι "... πιο σημαντικοί παράγοντες στη διατροφή του ανθρώπου από τις βιταμίνες. Το σώμα μπορεί να παράγει πολλές βιταμίνες, αλλά δεν μπορεί να παράγει απαραίτητα ιχνοστοιχεία ή να απαλλαγεί από πολλές πιθανές υπερβολές. "

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΑΝΙΣΣΟΡΟΠΙΑ;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ- Η ακατάλληλη διατροφή μέσω της υψηλής πρόσληψης κατεργασμένων τροφών, αλκοόλ και γρήγορες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε χημική ανισορροπία. Ακόμη και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μιας "υγιεινής" δίαιτας μπορεί να είναι ανεπαρκής, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε η τροφή ή με τη μέθοδο παρασκευής της.

ΣΤΡΕΣ- Το σωματικό ή συναισθηματικό άγχος μπορεί να καταστρέψει τον κορμό πολλών θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητα απορρόφησης και χρήσης πολλών θρεπτικών ουσιών.

ΦΑΡΜΑΚΑ - Τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να εξαντλήσουν τα αποθέματα των θρεπτικών συστατικών του σώματος ή  και να αυξήσουν τα επίπεδα τοξικών μετάλλων. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν διουρητικά, αντιόξινα, ασπιρίνη και από του στόματος αντισυλληπτικά.

ΡΥΠΑΝΣΗ- Από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται συνεχώς σε μια ποικιλία τοξικών μεταλλικών πηγών όπως ο καπνός (κάδμιο), οι βαφές μαλλιών (μόλυβδος), τα υδρογονωμένα έλαια (νικέλιο), τα αντισηπτικά (αλουμίνιο), τα οδοντικά αμαλγάματα (υδράργυρος και κάδμιο), μαγειρικά σκεύη από χαλκό και αλουμίνιο και καλλυντικά με βάση το μόλυβδο. Αυτές είναι μερικές από τις εκατοντάδες πηγές που μπορούν να συμβάλουν σε θρεπτικές ανισορροπίες και δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ- Η λήψη λανθασμένων συμπληρωμάτων ή ακατάλληλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει πολλές υπερβολές και ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων συμβάλλοντας σε μια γενική βιοχημική ανισορροπία.

INHERITED PATTERNS - Μια προδιάθεση για ορισμένες μεταλλικές ανισορροπίες, ελλείψεις και υπερβολές μπορεί να κληρονομείται από τους γονείς.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΕΤΑΛΛΩΝ;

Τα μέταλλα αλληλoεπιδρούν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Επηρεάζουν κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες και αυτοί με τη σειρά τους επηρεάζουν την κατάσταση των μετάλλων. Αυτά λειτουργούν ως ενεργοποιητές ενζύμων και οι βιταμίνες είναι συνεργατικές με τα μέταλλα ως συνένζυμα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ότι αναπτύσσεται ανωμαλία ορυκτών χωρίς αντίστοιχη διαταραχή της συνεργατικής βιταμίνης (ή βιταμινών). Είναι επίσης σπάνιο να συμβεί μια διαταραχή στη χρήση ή δραστηριότητα μιας βιταμίνης χωρίς να επηρεάζεται ένα συνεργατικό ανόργανο μέταλλο. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου και μειώνει τη συγκράτηση του χαλκού. Το βόριο και ο σίδηρος επηρεάζουν την κατάσταση της βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη Β2 επηρεάζει τη σχέση μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου. Η βιταμίνη Β1 ενισχύει την κατακράτηση του νατρίου, η Β12 ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου και του κοβαλτίου και η βιταμίνη Α ενισχύει τη χρήση του ψευδαργύρου ενώ ανταγωνίζεται τις βιταμίνες D και E. Η πρόσληψη πρωτεϊνών θα επηρεάσει την κατάσταση του ψευδαργύρου κλπ. Επομένως, η αξιολόγηση της κατάστασης των ορυκτών παρέχει καλές ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση και τις απαιτήσεις της βιταμίνης. Η συνεχής έρευνα στα ιχνοστοιχεία περιλαμβάνει την αναγνώριση πολλών συνεργατικών και ανταγωνιστικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ μετάλλων και βιταμινών.

 

ΤΙ ΘΑ ΛΑΒΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες αναλύσεις μαλλιών, τα ιχνοστοιχεία έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό σύστημα ερμηνείας των αποτελεσμάτων ανάλυσης μαλλιών. Κάθε αναφορά δοκιμής θα παρέχει στον κλινικό γιατρό την πλήρη και περιεκτική αξιολόγηση σχετικά με σημαντικά επίπεδα ανόργανων ουσιών, αναλογίες και τοξικά μέταλλα όπως έχουν δοκιμαστεί στα μαλλιά. Περιλαμβάνεται ένας κατάλογος με μεμονωμένα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που μπορεί να συστήσει ο γιατρός για βρώση ή αποφυγή σύμφωνα με τους δείκτες αλλεργίας τροφίμων και εξατομικευμένες μεταβολικές απαιτήσεις.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ  Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι πέντε ετών οι δοκιμές μετάλλων είναι εκτεταμένες. Κάθε χρόνο, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κλινικά εργαστήρια με άδεια ομοσπονδίας εκτελούν πάνω από 150.000 αναλύσεις μαλλιών για επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται για πρόσθετη βοήθεια για να έχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ασθενών. Δεν λαμβάνονται υπόψη χιλιάδες θέματα που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες συνεχιζόμενες ερευνητικές μελέτες που διεξάγονται από ιδιωτικούς και κυβερνητικούς ερευνητικούς οργανισμούς.

Δημοσιεύτηκε στις 2018-01-25 Υγεία 0 2472

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο