Διάγνωση και θεραπεία για τη χρόνια νόσο του Lyme

Διάγνωση και θεραπεία για τη χρόνια νόσο του Lyme

Η εμπειρία του Dr Armin Schwarzbach για τη διάγνωση και τη θεραπεία της χρόνιας νόσου του Lyme

Ο Dr Armin Schwarzbach είναι ιατρός με ειδικότητα στην Εργαστηριακή Ιατρική και την Ανοσολογία στο εργαστήριο ArminLabs, Augsburg στη Γερμανία και συζητά τη διαδικασία διάγνωσης νόσων που μεταδίδονται απο κρότωνες (τσιμπούρια).

 

Το ενδιαφέρον μου για τη νόσο του Lyme ξεκίνησε το 2001, όταν άρχισα να δοκιμάζω στο εργαστήριο τσιμπούρια για την πρόληψη tick-borne ασθενειών. Το 2005, όταν έδινα μια διάλεξη για το θέμα αυτό, μια κυρία που είχε συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας ήρθε να με δει μετά τη διάλεξη. Εξακολουθώ να θυμάμαι πολύ καθαρά τα λόγια της  "Armin, δεν νομίζω ότι έχω MS, πιστεύω ότι έχω ασθένεια του Lyme".  Κάναμε το τεστ χρησιμοποιώντας το EliSpot (προσδιορισμός ενζυμικού ανοσοσπόρου), και βρήκε τη δράση του Borrelia burgdorferi που υποδεικνύεται από την αντίδραση των κυττάρων Τ. Ο γιατρός της (General Practitioner) αντιμετώπησε το πρόβλημα με Ceftriaxone για προχωρημένη νόσο του Lyme που επηρεάζει το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα (δηλ. νευροβορελλίωση).  Ευτυχώς, θεραπεύτηκε μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας. Δώδεκα χρόνια αργότερα είναι ακόμα υγιής

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Συνειδητοποίησα ότι είχαμε μια συστημική ιατρική αποτυχία που έπρεπε να διορθωθεί. Το 2006, δημιούργησα ένα εξειδικευμένο εργαστήριο για την ανάλυση  των ζωονόσων (tickborne diseases) χρησιμοποιώντας την εξέταση EliSpot, καθώς και ορολογικές δοκιμές (μέσω αντιδράσεων αντισωμάτων). Αυτό το εργαστήριο τώρα ονομάζεται ArminLabs. Έχω συναντήσει τόσο πολλούς ασθενείς με λάθος διαγνώσεις- πολλοί από τους οποίους υπέφεραν πολλά χρόνια. Ολοι έρχονται σε μένα για αναζήτηση βοήθειας.

Η νόσος του Lyme μιμείται πολλά συμπτώματα. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί και είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Πιθανά συμπτώματα του Lyme περιλαμβάνουν αυτά που σχετίζονται με ME (μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα), MS, ALS, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αρθροπάθεια, ριβομαλγία, νόσο του Πάρκινσον, άνοια, κατάθλιψη, αυτισμός (μόνο στη Γερμανία, υπάρχουν πάνω από 145.000 τεκμηριωμένες περιπτώσεις αυτιστικών παιδιών), θυρεοειδούς και ορμονικών διαταραχών, στειρότητα, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ

Με όλες τις εργαστηριακές δοκιμές, η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι σημαντικοί δείκτες αξιοπιστίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των δύο · γενικά μιλώντας, όσο μικρότερη είναι η ευαισθησία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ενός ψευδώς αρνητικού. Από την άλλη μεριά όσο μικρότερη είναι η ειδικότητα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ένα ψευδώς θετικό. Επι του παρόντος οι γενικές οδηγίες απο τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων υποδεικνύουν μόνο δύο τεστ για διάγνωση ασθενειών για νόσο του Lyme. Ένα για ανίχνευση και ένα άλλο για επιβεβαίωση. Οι Συμβατικές δοκιμές Elisa, οι οποίες χρησιμοποιούνται για έλεγχο, δεν είναι τυποποιημένες.  επίσης είναι αρκετά αδιάφοροι διότι αποδίδουν περίπου 70% ψευδών αρνητικών όσον αφορά τις χρόνιες διαγνώσεις του Lyme. Οι δοκιμές Western Blot – χρησιμοποιούνται κυρίως για την επιβεβαίωση των προηγούμενων συμπερασμάτων - είναι πιο ευαίσθητα. Ωστόσο η βελτίωση είναι ελάχιστη με μόλις 40%  των ψευδών αρνητικών. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 60% των πραγματικών χρόνιων λοιμώξεων του Lyme έχουν διαγνωστεί σωστά. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το υπόλοιπο 40% των ασθενών έχουν τα συμπτώματα, και έλλειψη των αναμενόμενων αντισωμάτων.

   Ευτυχώς, αυτή η έλλειψη αξιοπιστίας σε ένα μέρος των αντισωμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένη με σύγχρονες δοκιμές με Τ-κύτταρα, όπως το Borrelia EliSpot, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της λοίμωξης με Borrelia και άλλες ιικές και βακτηριακές λοιμώξεις. Με τη συμπλήρωση των συμβατικών αντισωμάτων με αυτό των σύγχρονων Τ-κυττάρων μπορεί να βελτιωθεί η συνολική ευαισθησία σε πάνω από 84%.  Είναι μια σημαντική διαφορά. Στην περίπτωση της νόσου Lyme, ο έλεγχος EliSpot επαναλαμβάνει την τρέχουσα δραστηριότητα των λοιμώξεων Borrelia, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων έξι-οκτώ εβδομάδων πριν από τη δειγματοληψία αίματος. Εν συντομία, είναι μια αλλαγή που φέρνει τα πάνω κάτω για την ανίχνευση ασθενειών του Lyme.

 

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΡΕΛΛΙΩΣΗΣ (Lyme), ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΤΩΝΩΝ

Η Βορελλίωση (Lyme) είναι ασθένεια που μεταφέρεται από φορέα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται με τσιμπούρια. Κατ 'αρχάς, ένα τσιμπούρι απορροφά το αίμα από ένα ζώο, ταυτόχρονα προσλαμβάνει Borrelia burgdorferi spirochete σε αυτό του ζωικού συστήματος. Μεταφέροντας τον B. burgdorferi, δαγκώνει ένα άλλο ζώο ή άνθρωπο. Αυτός είναι το βασικός τρόπος με τον οποίο το B. Burgdorferi μεταδίδεται στον άνθρωπο, με τσιμπούρια που εξυπηρετούν ως φορείς.

    Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασθένεια Lyme, φέρει το όνομα μιας πόλης στη Νέα Αγγλία στις ΗΠΑ, αλλά παρόλα αυτά δεν ξεκίνησε εκεί. Ο Δρ. Willy Burgdorfer, αν και είναι αυτός που πρώτος απομόνωσε και προσδιόρισε τον υπεύθυνο παθογόνο. Στην πραγματικότητα, ο Iceman Ötzi, που χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνων, είναι ο πρώτος γνωστός άνθρωπος που έχει προσβληθεί από τη νόσο του Lyme.

 

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, υπάρχουν πάντα πολλές λοιμώξεις μαζί με συνοδές λοιμώξεις. Δεν πάσχουν όλοι οι ασθενείς όπως υποψιάζονται από τη νόσο του Lyme. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια συμπτώματα μιμούνται αυτά της ασθένειας του Lyme.

  Επί του παρόντος, γνωρίζουμε τέσσερα από αυτά. Rickettsia, Babesia, Bartonella, και Ehrlichia / Anaplasma. 6%-8% (ή μερικές φορές υψηλότερο, ανάλογα με την περιοχή) φέρει ένα ή περισσότερα από αυτά τα παθογόνα. Οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από μολύνσεις αρκετών ιών, όπως HSV1 / 2, CMV, ΕΒν, VZV, Coxsackie, HHV 6 και 8, καθώς και Toxoplasma, ζυμομύκητες και μούχλα.

  Στατιστικά, μπορώ να πω ότι, μετά την ανάλυση πάνω από 30.000 ασθενών τα τελευταία χρόνια, πάνω από το 80% των  ήταν θετικοί από τον έλεγχο EliSpot για ενεργή λοίμωξη με Μπορέλια. Περίπου το 20% αυτών των ασθενών είχαν θετικά αποτελέσματα για μία ή περισσότερες συν-λοιμώξεις. Πάνω από το 90% των ασθενών που αναλύθηκαν είναι θετικοί σε ιούς, ειδικά EBV, CMV, HSV1 / 2, και VZV  και ιδιαίτερα από τον ιό Coxsackie. Επίσης, πάνω από το 80% των ασθενών με χρόνια νόσο Lyme βγαίνουν ταυτόχρονα θετικοί για τα Chlamydia pneumoniae και Mycoplasma pneumoniae.

  Συνοπτικά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με συμπτώματα που μπορεί να είναι η νόσος του Lyme πάσχουν από πολλαπλές λοιμώξεις με διαφορετικά βακτήρια και ιούς.

 

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ

Ο προηγούμενος προβληματισμός μου έφερε στο μυαλό μια άλλη περίπτωση που είναι επίσης προσωπικά τεκμηριωμένη. Αναφέρεται σε έναν 65χρονο άνθρωπο που είχε διαγνωστεί με «μικτή άνοια "στις αρχές του 2013. Ωστόσο, η διάγνωση δεν ανέφερε τα ευρήματά του νωτιαίου υγρού και απέκλεισε τη δυνατότητα νευροβορλλίωσης.

  Ήρθε να με δει περίπου 18 μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2014. Στα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνεται αταξία ενώ περπατούσε, κόπωση, απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης,  κατάθλιψης, αυξανόμενος αποπροσανατολισμός, υπέρταση, κρίσεις πανικού και αίσθημα αδυναμίας. Συνολικά παρουσίασε αξιοσημείωτη αλλαγή χαρακτήρα, που άρχισε το 2011.  Θυμήθηκε επίσης τσιμπήματα τσιμπουριών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

   Συνεπώς έκανα ένα τεστ EliSpot, το οποίο ανίχνευσε δραστικές αντιδράσεις κυττάρων Τ κατά του Borrelia. Με βάση αυτών των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών, ξεκίνησα μια δίμηνη θεραπεία με από του στόματος αντιβίωση χρησιμοποιώντας διαδοχικούς γύρους Cefuroxim,, Κλαριθρομυκίνη και μετρονιδαζόλη.

  Στις αρχές Απριλίου 2016, είχε επιδείξει αυξανόμενη αυτονομία, με σημαντική βελτίωση της αταξίας και των κινητικών διαταραχών. Επιπλέον, δεν αντιμετώπισε άλλες κρίσεις πανικού.

  Μετά από άλλες 12 εβδομάδες αντιβιοτικών κλαριθρομυκίνης και Υδροξυχλωροκίνης, η κατάσταση του συνέχισε να βελτιώνεται από την επίσκεψή του το γραφείο μου στις αρχές Ιουνίου. Τον είδα τον επόμενο Νοέμβριο πλήρως θεραπευμένο από όλα τα συμπτώματά του. Το Borrelia EliSpot ήταν αρνητικό υποδεικνύοντας την απουσία ενεργής λοίμωξης. Το επιτυχές συμπέρασμα αυτής της περίπτωσης επιβεβαίωσε τη σωστή διάγνωσή μου, της χρόνιας νευροθρελινώσεως με συμπτώματα άνοιας. Μέχρι σήμερα παραμένει ελεύθερος νόσου.

Τα Τεστ της ArminLabs διατίθενται τώρα και στην Ελλάδα απο το Fisiokinesis και τα εξειδικευμένα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα.

Στο Fisiokinesis θα βρείτε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση όλων Tick borne diseases και των Co-infections.

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στις 2018-02-05 Υγεία 0 1384

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο