Saw Palmetto : Απάντηση της Φύσης στην Διόγκωση του Προστάτη

Saw Palmetto : Απάντηση της Φύσης στην Διόγκωση του Προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας απλός αδένας σε σχήμα ντόνατς περίπου στο μέγεθος της καρυδιού που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Ο προστάτης εκκρίνει ένα λεπτό, γαλακτώδες, αλκαλικό υγρό που λιπαίνει την ουρήθρα για την πρόληψη της μόλυνσης και αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος. Οι εκκρίσεις προστάτη είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επιτυχή γονιμοποίηση του αυγού.

Η καλοήθη (μη κακοήθη) διεύρυνση του προστάτη είναι γνωστή ιατρικά ως «καλοήθης υπερπλασία του προστάτη» ή BPH για συντομία. Επειδή ένας μεγεθυσμένος προστάτης μπορεί να σταματήσει(pinch off) τη ροή των ούρων, η ΒΡΗ χαρακτηρίζεται από συμπτώματα απόφραξης της ουροδόχου κύστης, όπως αυξημένη συχνότητα ούρων, αφύπνιση τη νύχτα στην κενή ουροδόχο κύστη, μειωμένη δύναμη και διαμέτρημα ούρησης.

 

Πόσο συνηθισμένο είναι το BPH;

Πολύ. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το πραγματικό ποσοστό συχνότητας αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας από περίπου 5-10% στην ηλικία των 30 ετών σε πάνω από 90% των ανδρών άνω των 85 ετών.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της BPH;

Συχνά συνιστάται στους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών να διενεργούνται ετήσιες εξετάσεις προστάτη. Αυτή η εξέταση δεν είναι υψηλής τεχνολογίας. Απλώς περιλαμβάνει έναν γιατρό που εισάγει ένα δάχτυλο με γάντι στο ορθό και αισθάνεται το κάτω μέρος του προστάτη για οποιαδήποτε ανωμαλία. Ωστόσο, στην περίπτωση του BPH, συχνά ο προστάτης δεν έχει διευρυνθεί σε σημείο που αναγνωρίζεται από φυσικές εξετάσεις. Και στην περίπτωση του καρκίνου, μια ψηφιακή εξέταση δεν είναι αρκετά αξιόπιστη.

Ο κλασικός διευρυμένος προστάτης λόγω του BPH είναι συνήθως πιο μαλακός από τον κανονικό και μπορεί να είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος. Στο BPH ο προστάτης δεν είναι τρυφερός, αυτό το διαφοροποιεί από την προστατίτιδα. Το κλασικό εύρημα στον καρκίνο του προστάτη είναι ότι ο προστάτης αισθάνεται πολύ πιο σκληρός και τα άκρα δεν είναι τόσο καλά καθορισμένα.

Η οριστική διάγνωση της ΒΡΗ μπορεί να γίνει με τη βοήθεια μετρήσεων υπερήχων. Επειδή τα συμπτώματα ΒΡΗ και του καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι αρκετά παρόμοια, χρησιμοποιείται μια απλή εξέταση αίματος για τη διαφοροποίηση του ΒΡΗ από τον σοβαρότερο καρκίνο του προστάτη. Η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που παράγεται στο προστατικό-προστάτη το ειδικό αντιγόνο (PSA). Η δοκιμασία PSA θεωρείται ως ένας πολύ σημαντικός και ευαίσθητος δείκτης για τον καρκίνο του προστάτη. Η κανονική τιμή για το PSA είναι μικρότερη από 4 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Μια ανύψωση πάνω από 10 είναι ιδιαίτερα ενδεικτική του καρκίνου του προστάτη.

Υπήρξε ανησυχία ότι η χρήση του PSA ως δοκιμασία διαλογής για τον καρκίνο του προστάτη δεν είναι αρκετά αξιόπιστη. Αν και ένα αυξημένο επίπεδο υποδηλώνει καρκίνο του προστάτη περίπου 90%, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι αυξήσεις στο μέσο εύρος PSA μπορεί να προκληθούν από BPH και ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει καρκίνος του προστάτη, ενώ τα επίπεδα PSA δεν είναι αυξημένα. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δοκιμή δεν είναι τέλεια, είναι μια απλή, σχετικά μη επεμβατική δοκιμή που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Ο έλεγχος PSA έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και άλλες ομάδες ιατρών.

Αν είστε άνδρας ηλικίας άνω των 50 ετών και αν κάποιος από τους άμεσους συγγενείς σας - πατέρας, αδελφός ή θείος - έχει καρκίνο του προστάτη, μια ετήσια εξέταση προστάτη και η εξέταση PSA είναι μια πολύ καλή ιδέα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟΥ. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ. ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ BPH Ή ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΔΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

 

Τι προκαλεί BPH;

Το BPH είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με τη γήρανση. Είναι σαφώς εξαρτώμενο από τις δράσεις των αρσενικών ορμονών (ανδρογόνων) εντός του προστάτη. Αυτές οι αλλαγές στο προστάτη αντανακλούν τις πολλές σημαντικές αλλαγές τόσο στα αρσενικά (ανδρογόνα) όσο και στα γυναικεία (οιστρογόνα) και στα επίπεδα της βλεννογόνος ορμόνης στους ηλικιωμένους άνδρες. Η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνης (Τ) μειώνεται με την προχωρημένη ηλικία, αλλά τα επίπεδα οιστρογόνου, προλακτίνης, LH και FSH είναι όλα αυξημένα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι ότι στον αδένα του προστάτη υπάρχει μια αυξημένη συγκέντρωση τεστοστερόνης και μια αυξημένη μετατροπή αυτής της τεστοστερόνης σε μια ακόμη πιο ισχυρή μορφή γνωστή ως διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η αύξηση της τεστοστερόνης και της DHT οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μειωμένο ρυθμό απομάκρυνσης σε συνδυασμό με την αύξηση της δραστηριότητας του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση, το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT.2 Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων πιστεύεται ότι είναι ο βασικός παράγοντας που αναστέλλει την εξάλειψη της DHT από τον προστάτη σε ΒΡΗ.

 

Είναι επικίνδυνο;

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το BPH θα εμποδίσει τελικά την έξοδο της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ούρων και τελικά τη βλάβη των νεφρών. Καθώς η κατάσταση αυτή είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, η σωστή θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Στο παρελθόν, η ιατρική θεραπεία περιελάμβανε μια διαδικασία γνωστή ως TURP (δια-ουρηθρική εκτομή του προστάτη). Επειδή αυτή η χειρουργική επέμβαση συνδέεται με υψηλό ποσοστό νοσηρότητας και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, θα πρέπει να αποφεύγεται αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

 

Είναι τα φυτικά φάρμακα αποτελεσματικά στη θεραπεία της ΒΡΗ?

Ναί. Όμως, η πιθανότητα κλινικής επιτυχίας με οποιαδήποτε από τις βοτανικές θεραπείες του ΒΡΗ φαίνεται να καθορίζεται από τον βαθμό παρεμπόδισης όπως υποδεικνύεται από την υπολειμματική περιεκτικότητα ούρων (ποσότητα ούρων που απομένει στην κύστη μετά από ούρηση όπως προσδιορίζεται με υπερήχους). Για επίπεδα μικρότερα των 50 ml, τα αποτελέσματα είναι συνήθως εξαιρετικά. Για επίπεδα μεταξύ 50 και 100 ml, τα αποτελέσματα είναι συνήθως αρκετά καλά. Τα υπολειπόμενα επίπεδα ούρων μεταξύ 100 ml και 150 ml θα είναι πιο σκληρά για να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη συνήθη περίοδο των 4 έως 6 εβδομάδων. Εάν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά ούρα είναι μεγαλύτερη από 150 ml, το εκχύλισμα palmetto και άλλα βοτανικά φάρμακα δεν είναι πιθανό να επιφέρουν σημαντική βελτίωση.

 

Είναι κοινό σε άλλα μέρη του κόσμου;

Ναί. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, το γεγονός ότι σε άλλα μέρη του κόσμου (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) οι φυτικές θεραπείες είναι πιο δημοφιλείς από τη φαρμακευτική θεραπεία. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Urology, τα φυτικά φάρμακα είναι πολύ πιο δημοφιλείς συνταγές στην Ευρώπη από ότι οι συνθετικές τους αντίστοιχες. Συγκεκριμένα στη Γερμανία και την Αυστρία τα βοτανικά φάρμακα θεωρούνται ως «πρώτης γραμμής» θεραπείες για την BPH και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% όλων των φαρμάκων στην ιατρική διαχείριση της ΒΡΗ. Στην Ιταλία, τα φυτικά εκχυλίσματα συνταγογραφούνται 10 φορές συχνότερα από τα φάρμακα όπως Proscar και Hytrin.

Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικές φυτικές ενώσεις που διατίθενται σήμερα στην Ευρώπη για τη θεραπεία της ΒΡΗ. Αλλά, το πιο δημοφιλές (και φαινομενικά πιο αποτελεσματικό) είναι το απόσταγμα του μούρου του saw palmetto.

 

Τι είναι το εκχύλισμα Palmetto;

Είναι ένα εκχύλισμα που παράγεται από τον καρπό ενός φοίνικα (Serenoa repens) που προέρχεται από τη Φλώριδα και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ΒΡΗ σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες. Ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται με τη βελτίωση του ορμονικού μεταβολισμού στον αδένα του προστάτη. Έχουν προκύψει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες. Συνοπτικά, μπορεί να αναφερθεί ότι περίπου το 90% των ανδρών με ήπια έως μέτρια ΒΡΗ εμφανίζουν κάποια βελτίωση στα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 έως 6 εβδομάδων θεραπείας. Όλα τα κύρια συμπτώματα της ΒΡΗ βελτιώνονται, ιδιαίτερα η ντουκασία.

Παρά το γεγονός ότι το εκχύλισμα πριμέ από πριόν έχουν δείξει άριστα αποτελέσματα σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα από μια πρόσφατη μελέτη είναι ίσως το πιο αποκαλυπτικό. Σε αυτή τη μελέτη, 305 άνδρες έλαβαν δοσολογία 160 mg του εκχυλίσματος πριονίου τυποποιημένου να περιέχει 85 έως 95% λιπαρά οξέα και στερόλες δύο φορές την ημέρα. Μετά από 45 ημέρες, το 83% των ασθενών εκτιμά ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό. Μετά από 90 ημέρες, το ποσοστό αυξήθηκε σε 88%. Παρομοίως, οι συνολικές αξιολογήσεις που πραγματοποίησαν οι γιατροί μετά από 45 και 90 ημέρες απέδειξαν αποτελεσματικότητα 81% και 88%, αντίστοιχα. Οι αντικειμενικές αξιολογήσεις κατέδειξαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε όλες τις μετρήσεις. Η μέγιστη ροή ούρων (ml / s) αυξήθηκε από 9,8 σε 12,2, ο μέσος ρυθμός ροής ούρων (ml / s) αυξήθηκε από 5,8 σε 7,4, ο όγκος του προστάτη (mm3) μειώθηκε από 40,348 σε 36,246. και η διεθνής βαθμολογία συμπτωμάτων του προστάτη μειώθηκε από 19,0 σε 12,4. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτές οι βελτιώσεις στις βαθμολογίες ποιότητας ζωής καταδεικνύουν πόσο ισχυρό αποτέλεσμα είναι ότι η βελτίωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως η νυκτουρία. Πολλοί άντρες που πάσχουν από ένα διευρυμένο προστάτη υποφέρουν από στέρηση ύπνου. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από αυτή τη μελέτη ήταν ότι το εκχύλισμα πρίσματος του πριονίου δεν είχε εμφανή επίδραση στα επίπεδα του προστατικού ειδικού αντιγόνου στον ορό (PSA).

 

Πόσο σύντομα θα πρέπει να περιμένω να δω αποτελέσματα με το εκχύλισμα;

Ενώ το φάρμακο finasteride (Proscar) συνήθως διαρκεί έως και ένα έτος για να παράγει σημαντικά οφέλη, το δισκίο saw palmetto παράγει καλύτερα αποτελέσματα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιτυγχάνουν κάποια ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της θεραπείας με το εκχύλισμα πριμοδότη.

 

Δημοσιεύτηκε στις 2018-05-21 Υγεία 0 1454

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο