ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το πελματογράφημα αποτελεί διαγνωστική μέθοδο, η οποία μας δίνει πληροφορίες από την καταγραφή των πιέσεων που ασκούνται στα πέλματα κατά την όρθια στάση (στατική ανάλυση) και βάδιση (δυναμική ανάλυση).

Πελματογράφημα

Τα αποτελέσματα της διάγνωσης ως μέρος της συνολικής αξιολόγησης, χρησιμοποιούνται για την βελτίωση – αποκατάσταση παθήσεων πού αφορούν την:

ΑθλητιατρικήΑθλητιατρική: Διαταραχές βάδισης, όπως βλαισσοπλατυποδία, ραιβοποδία, ιπποποδία, προσαγωγή του μεταταρσίου, νευρολογικές παθήσεις, κοκ.

ΠαιδιατρικήΠαιδιατρική: Σε σύνδρομα κόπωσης, τενοντίτιδες, απονευρωσίτιδες, ανατομικές ιδιομορφίες κλπ., που έχουν επίπτωση τόσο στο άλλο πόδι, όσο και σε όλη την κινητική αλυσίδα (γόνατο, ισχίο, μέση).

ΠαθολογίαΠαθολογία: Μεταβολικές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του στον άκρο πόδα. Ο εντοπισμός των πελματιαίων πιέσεων θεωρείται υψίστης σημασίας για τον περιορισμό των εξελκώσεων, και κατ' επέκταση των ακρωτηριασμών.

ΧειρουργικήΧειρουργική: Πριν και μετά το χειρουργείο στα μετατάρσια.

ΡευματολογίαΡευματολογία: Ιδιαίτερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, λόγω των δυσμορφιών που προκαλεί στα πέλματα.

ΡευματολογίαΝευρολογία: Από παθήσεις που προσβάλλουν την παρεγκεφαλίδα και την ισορροπία.

ΤραυματιολογίαΤραυματιολογία: Μετά από κατάγματα, διαστρέμματα κλπ, καθώς και σε ένα μακρύ κατάλογο άλλων παθήσεων.

Το πλεονέκτημα του πελματογράφου είναι ότι δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, ο εξεταζόμενος δεν αισθάνεται τίποτα και η εξέταση είναι σύντομη. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ειδικών ορθωτικών πελμάτων και υποδημάτων από ειδικούς επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία του κάτω άκρου.

  Στο Fisiokinesis το πελματογράφημα συμπληρώνεται με πλήρη φυσική εξέταση και καταγραφή ιατρικού ιστορικού. Αυτό σημαίνει οτι κάνουμε όλα τα αναγκαία φυσικά τέστ για την ποιότητα της κίνησης, τη θέση της σπονδυλικής στήλης των ισχίων, των γονάτων και των αστραγάλων. Κατόπιν συνεκτιμούνται με το πελματογράφημα και το ιατρικό ιστορικό ώστε να δώσουμε στον εξεταζόμενο μια πλήρη διάγνωση και πρόταση στο τί μπορεί να ακολουθήσει.

 Με απλά λόγια η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα  μπορεί να είναι η κατασκευή ορθωτικών πάτων ενώ σε άλλη περίπτωση ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας ή και τα δύο μαζί.

 Η ολιστική αντιμετώπιση αποτελεί για μας την μοναδική οδό που φέρνει αποτελέσματα και οδηγεί στην Ίαση και την σωματική αυτογνωσία.

Χρήστος Τσεκούρας Επιστημονικός Επιμελητής του Fisiokinesis