Η σχέση της νόσου του Lyme με το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, της Ινομυαλγίας και των αυτοάνoσων παθήσεων.

Η σχέση της νόσου του Lyme με το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, της Ινομυαλγίας και των αυτοάνoσων παθήσεων.

Η αυτοάνοση ασθένεια, η οποία παρουσιάζεται χωρίς συγκεκριμένα αίτια, μπορεί να έχει αναγνωρίσιμα σημάδια και συμπτώματα. Παραμένει όμως αιτία, για την ταλαιπωρία των ιατρικών σχολών, των ιδιωτικών πρακτικών και των νοσοκομείων. Μόνο φαρμακευτικές εταιρείες επωφελούνται από συνεχιζόμενες θεραπείες συμπτωμάτων που έχουν παραγγελθεί για CFS, Lupus, αυτοάνοσα νοσήματα και ινομυαλγία. Αυτά μπορούν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Προτεινόμενες μη αιτιοπαθολογικές αιτίες για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγία

• Ανωμαλίες του εγκεφάλου

• Γενετικοί παράγοντες (άξονας ΗΡΑ)

• Ένα υπερδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα

• Ιογενείς ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες όπως (σύμπλεγμα χρόνιας νόσου του Lyme)

• Ψυχιατρικές ή συναισθηματικές καταστάσεις

 

Ινομυαλγία και CFS - Είναι η γενετική ένοχη;

 

Το CFS και η ινομυαλγία έχουν συνδεθεί με γονίδια που εμπλέκονται στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) καθώς και το νευρικό σύστημα. Αυτά τα γονίδια ρυθμίζουν την ανταπόκριση σε τραυματισμούς και άλλα αγχωτικά συμβάντα. Μετά από δέκα χρόνια συνεχιζόμενης κλινικής εμπειρίας, η Fisiokinesis είναι πεπεισμένη ότι παρόλο που τέτοια τραύματα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην αιτιολογία αυτών των ασθενειών, είναι πιθανότατα όχι οι αιτίες.

 

Τι είναι ο ΗΡΑ (υποθαλαμικός-υπόφυτος-επινεφριδιακός άξονας);Ο HPA περιλαμβάνει ένα σύνθετο σύνολο άμεσων επιδράσεων και αλληλεπιδράσεων ανάδρασης μεταξύ του υποθάλαμου, της υπόφυσης (είναι σε μορφή μπιζελιού που βρίσκεται κάτω από τον υποθάλαμο) και των επινεφριδίων, που ονομάζονται επίσης "επινεφριδιακοί" αδένες, μικρά κωνικά όργανα επάνω στα νεφρά.

 

Γιατί και τι να κάνετε όταν αποτύχουν τα αντιβιοτικά Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των οργάνων αποτελούν τον άξονα ΗΡΑ, ένα σημαντικό μέρος του νευροενδοκρινικού συστήματος που ελέγχει τις αντιδράσεις στο άγχος και ρυθμίζει πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης και των συναισθημάτων, της σεξουαλικότητας, καθώς και της αποθήκευσης ενέργειας. Η λοιμώδης νόσος, όπως η χρόνια σύμπλεξη της νόσου του Lyme, επιδρά στον άξονα ΗΡΑ μέσω νευροτοξινών που ανταγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις υποδοχής που χρησιμοποιούνται από τον άξονα ΗΡΑ.Στην πραγματικότητα, τέτοιες λοιμώξεις μπορούν να επιφέρουν ταυτόσημα συμπτώματα κάποιας ιδιοπαθούς νόσου και πολλά από τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτά. Αυτό θα πρέπει να μας προειδοποιεί ότι ένα σύμπλεγμα λοιμώξεων όπως το σύμπλεγμα της νόσου Lyme (που αποτελείται από έναν αριθμό λοιμώξεων και νευροτοξινών) επιφέρει όλα τα ίδια συμπτώματα και πολλά άλλα. Επιδρά ο HPA στην  Ινομυαλγία ή το CFS; Τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που ρυθμίζονται από τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) έχουν προταθεί ως πιθανή αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Έχει επίσης αναφερθεί ότι σχετίζεται με την ινομυαλγία. Αυτό το σύστημα HPA ελέγχει σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της αντίδρασης στο στρες και της κατάθλιψης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές είναι τα ακόλουθα χημικά και άλλοι παράγοντες που ελέγχονται από τον άξονα ΗΡΑ, καθώς σχετίζονται με τη νευροβιολογία των διαταραχών της διάθεσης και των λειτουργικών ασθενειών:•               Αγχώδης διαταραχή•               Διπολική διαταραχή•               Αυπνία•               Διαταραχή μετατραυματικού στρες• Διαταραχή προσωπικότητας• ADHD•               Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή• Burnout• CFS• Ινομυαλγία• Διαταραχή προσωπικότητας•               Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου• Αλκοολισμός Τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία συνταγογραφούνται συνήθως για πολλές από αυτές τις ασθένειες, χρησιμεύουν για τη ρύθμιση της λειτουργίας του άξονα ΗΡΑ. Όλες αυτές οι καταστάσεις και τα συμπτώματά τους εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με χρόνεια  νόσο του Lyme , με πλήθος λοιμώξεων και νευροτοξινών.


Μπορεί η Chronic Lyme Disease Complex ή η Λοιμώδης Ασθένεια να επηρεάσει το HPA;

Στην αιτιολογία της χρόνιας μολυσματικής νόσου, το τραυματικό συμβάν είναι ένα  έναυσμα, αλλά όχι η αιτία της αυτοάνοσης ασθένειας, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ή της ινομυαλγίας. Παρόλα αυτά, η θεραπεία αυτών είναι εξαιρετικά σημαντική για την περίθαλψη των ασθενών. Φαίνεται ότι η λοίμωξη, παρά τα γενετικά ελαττώματα, είναι ο πρόγονος της διαταραχής του άξονα ΗΡΑ, ψυχιατρικών ή συναισθηματικών περιστατικών.

Μεγάλη επίδραση στις επιγενετικές μεταβολές με την ανάμιξη γονιδίων

 Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γονιδιακές αλλοιώσεις προκαλούνται από λοιμώξεις που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διακυτταρική επικοινωνία και τη μεταφορά ενέργειας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλά διαφορετικά γονίδια σε ασθενείς με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης που σχετίζονται με  του αίματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μόλυνση. Παρά αυτές τις ταυτοποιήσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφές πρότυπο και είναι πολύ πιθανό ότι η μόλυνση μπορεί να μεταβάλλει αυτά τα γονίδια. Στο ίδιο πνεύμα, είναι πιθανόν υπεύθυνες για την επίπτωση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία επίσης. Είναι πολύ πιθανό ότι οι λοιμώξεις μπορούν να αλλάξουν αυτά τα γονίδια που επηρεάζουν τόσο την ψυχική όσο και τη συναισθηματική υγεία.

Οι σημαντικοί νευροδιαβιβαστές που άλλαξαν από τις νευροτοξίνες, ανταγωνίζονται για τους δέκτες των υποδοχέων. Μερικοί ασθενείς με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης έχουν ανώμαλα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης - έναν νευροδιαβιβαστή (χημικό αγγελιοφόρο στον εγκέφαλο) και επίσης παρουσιάζουν ανεπάρκειες στην ντοπαμίνη - έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με τα αισθήματα ανταμοιβής. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επίσης μια εμφανής ανισορροπία μεταξύ νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης.Ορισμένες μελέτες σχετικά με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν δείξει ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη στρες που παράγεται από τα επινεφρίδια. Έχει προταθεί ότι τέτοιες ανεπάρκειες κορτιζόλης είναι υπεύθυνες για ασθενείς με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης που έχουν μειωμένες ή εξασθενημένες αντιδράσεις σε ψυχολογικές ή σωματικές πιέσεις όπως ανησυχία, λοίμωξη ή άσκηση. Ωστόσο, η χορήγηση αντικατάστασης κορτιζόλης βελτιώνει τα συμπτώματα μόνο σε ορισμένους ασθενείς.

Γιατί; Η μόλυνση και οι τοξίνες (νευροτοξίνες) πρέπει να καθαρίζονται πριν η ορμονική αντικατάσταση μπορεί να αρχίσει να είναι αποτελεσματική σε αυτούς τους ασθενείς κλινικά. Ιδιοπαθείς παθήσεις είναι οι ρίζες πολλών ψυχολογικών διαταραχών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς με ιδιοπαθή νόσο εμφανίζουν διαταραχές στους κιρκαδιακούς τους ρυθμούς (διαταραχή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης), η οποία ρυθμίζεται από το λεγόμενο κιρκάδιο ρολόι, ένα νευρικό σύμπλεγμα στον άξονα ΗΡΑ. Αυτά συνήθως παρατηρούνται στο σύμπλεγμα της νόσου του Lyme μεταξύ άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων.

Ένα διανοητικά ή σωματικά αγχωτικό συμβάν μπορεί να διαταράξει αυτούς τους φυσικούς κιρκαδικούς ρυθμούς. Ένας ασθενής του οποίου το σώμα δεν είναι σε θέση να επαναφέρει τους ρυθμούς αυτούς θα μπορούσε να πέσει σε έναν διαρκή κύκλο διαταραχών του ύπνου. Ορισμένα φάρμακα που βελτιώνουν τον ύπνο μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα, αλλά μέχρι να εκκαθαριστούν οι λοιμώξεις και να εξισορροπηθούν οι νευροδιαβιβαστές, η μακροπρόθεσμη βελτίωση είναι απίθανη.Οι ψυχολογικοί, προσωπικοί και κοινωνικοί παράγοντες συνδέονται στενά με το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, την ινομυαλγία και την αυτοάνοση ασθένεια όπως ο Λύπος. Υπάρχει μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ φυσικών και συναισθηματικών παραγόντων. Ποιες συγκεκριμένες λοιμώξεις είναι υπεύθυνες. Επειδή πολλά χαρακτηριστικά CFS μοιάζουν με αυτά μιας παρατεταμένης ιογενούς ασθένειας, πολλοί ερευνητές έχουν εξετάσει ανοιχτά το ενδεχόμενο ότι ένας ιός ή κάποιος άλλος μολυσματικός παράγοντας προκαλεί το σύνδρομο σε ορισμένες περιπτώσεις.Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Fisiokinesis έχει κλινικά διαπιστώσει ότι αυτοί οι ασθενείς συνήθως έχουν μια ομάδα ιικών, βακτηριακών, παρασιτικών και μυκητιακών λοιμώξεων που αποτελούν το σύμπλεγμα της νόσου του Lyme. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν ή να μην έχουν πραγματική νόσο του Lyme, αλλά μπορεί να έχουν άλλη κληρονομική ασθένεια και τις συναφείς μορφές που έχουν καταλύσει ανοσολογικές, ορμονικές και νευροενδοκρινικές αλλαγές.Παρόλα αυτά, όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν παρουσιάζουν σημεία μόλυνσης. Και παρόλο που οι εμπειρογνώμονες έχουν διαχωριστεί από καιρό για το αν οι λοιμώξεις παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτή τη διαταραχή, φαίνεται σαφές ότι υπάρχουν υποτύποι τόσο ιικού όσο και μη ιογενούς συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές έχουν παραβλέψει φαινομενικά την πολυπλοκότητα των μολύνσεων, των πολυ-τοξινών και των συστατικών βαρέων μετάλλων που περιπλέκουν αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας τους εξαιρετικά δύσκολο να διαγνώσουν κατά περίπτωση.Όταν υπάρχει ένα σύμπλεγμα από μολύνσεις, μπορούν να επηρεάσουν την ενεργοποίηση και την αντιγραφή μεταξύ τους μέσω των κοινοτήτων βιοφίλμ.  Λοιμώξεις που μοιάζουν περισσότερο με αφορμή Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που έχει ιογενή αιτία δεν βασίζεται σε σκληρές ενδείξεις, αλλά σε μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά παρατηρήσεων που υποδηλώνουν αυτή τη σχέση.

Οι ασθενείς με CFS καθώς και ινομυαλγία και αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται συχνά με αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων για μια ποικιλία οργανισμών που προκαλούν κόπωση και άλλα συμπτώματα. Αυτοί οι οργανισμοί περιλαμβάνουν εκείνους που προκαλούν ασθένεια Lyme, Candida ("μόλυνση ζύμης"), ιό έρπη τύπου 6 (ΗΗν-6), ανθρώπινο τροπικό ιό Τ λεμφοκυττάρων (HTLV), Epstein-Barr, ιλαράς, κοξάκκης Β, κυτταρομεγαλοϊός ή παρβοϊός .Πολλοί από αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες είναι πολύ συνηθισμένοι, ωστόσο, και κανένας δεν έχει αναδειχθεί ως οριστική αιτία του CFS. Καλά σχεδιασμένες μελέτες ασθενών που πληρούν αυστηρά κριτήρια για CFS χωρίς κάποια γνωστή αιτία δεν έχουν βρει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οποιασδήποτε συγκεκριμένης μόλυνσης. Ωστόσο, είναι ένας συνδυασμός αυτών των λοιμώξεων, τοξινών και άλλων προσβολών. Στη συνέχεια, η απάντηση είναι κλινικά ναι.Σε ποσοστό έως 80% των περιπτώσεων, το CFS ξεκινά ξαφνικά με κατάσταση που μοιάζει με γρίπη. Στις ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί εκδηλώσεις κρούσματος CFS που εμφανίζονται στο ίδιο νοικοκυριό, στο χώρο εργασίας και στην κοινότητα (αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις CFS εμφανίζονται σποραδικά σε άτομα και δεν φαίνεται να είναι μεταδοτικές. Όλα αυτά έχουν το πρότυπο των μολύνσεων και, κυρίως, η κοινότητα από μολύνσεις που αναλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, κάτι που φαίνεται καθαρά στους υποβαθμισμένους δείκτες CD57 που βρίσκονται σε όλο σχεδόν το συγκεκριμένο πληθυσμό. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και των ανοσοκατασταλμένων κρατώνΤο CFS αναφέρεται ως «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ανοσολογικής δυσλειτουργίας» από μερικούς και συχνά μελέτες έχουν εντοπίσει μυριάδες παρατυπίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές είναι υπερδραστήριες, ενώ άλλες εμφανίζονται συχνά υποαντιδραστικές, αλλά δεν έχει προκύψει μια συνεπής εικόνα για να εξηγηθεί το CFS ως ανοσολογική ασθένεια. 

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι πολλοί ασθενείς με CFS έχουν επίσης αλλεργίες σε τρόφιμα, γύρη, μέταλλα (όπως νικέλιο ή υδράργυρο) ή άλλες ουσίες. Μια θεωρία είναι ότι τα αλλεργιογόνα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ανοσολογικές ανωμαλίες που οδηγούν σε CFS. Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι αλλεργικοί άνθρωποι δεν είναι CFS πάσχοντες. Το προφίλ κινδύνου για το CFS είναι παρόμοιο με αυτό για μια σειρά αυτοάνοσων ασθενειών. Παρόλα αυτά, οι μελέτες είναι ασυνεπείς στην αναφορά της παρουσίας αυτοαντισωμάτων (αντισώματα που προσβάλλουν τους ιστούς του οργανισμού). Η ασθένεια είναι απίθανο να οφείλεται σε αυτοανοσία, καθιστώντας πιθανότατα συνδεδεμένη με μολυσματικές ασθένειες.Η αυτοανοσία επικαλύπτει τις συνθήκες.

Το Fisiokinesis συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη περίθαλψη των ασθενών. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για περισσότερες πληροφορίες. Στο Fisiokinesis μπορείτε να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Δημοσιεύτηκε στις 2019-04-09 Home, Υγεία 0 3216

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο