Οι Σαλβεστρόλες και πως λειτουργούν στον οργανισμό μας

Οι Σαλβεστρόλες και πως λειτουργούν στον οργανισμό μας

ΓΕΝΙΚΑ

Οι σαλβεστρόλες είναι μια ομάδα φυτικών θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από ποικιλία τροφών (φρούτα, λαχανικά) και ανήκουν στην κατηγορία των φυτοαλεξινών. Οι φυτοαλεξίνες είναι ο αμυντικός μηχανισμός των φυτών. Τα προστατεύουν  από τους μύκητες, τους ιούς, τα βακτήρια, το υπεριώδες φως και τα έντομα. Τα φυτά και τα λαχανικά-φρούτα τις παράγουν σε μεγαλύτερες ποσότητες, μόνο εάν είναι απαραίτητο. Τα οπωροκηπευτικά που ψεκάζονται με μυκητοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα, έχουν χαμηλότερο περιεχόμενο φυτοαλεξινών. Γι' αυτό τη σημερινή εποχή όλοι λαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες σαλβεστρολών από τα "υγιεινά" κατά τ' άλλα τρόφιμα. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν 30% περισσότερες σαλβεστρόλες από τις συμβατικές. Όταν οι γεωργοί ψεκάζουν τα χωράφια τους, δεν απαλλάσσονται μόνο από τα παράσιτα και τους μύκητες, αλλά καταστρέφουν μεγάλες ποσότητες σαλβεστρόλης. Με αυτό τον τρόπο, όμως, οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές μειώνουν την παραγωγή αυτών των φυσικών αμυντικών ενώσεων που προστατεύουν τα ίδια τα φυτά και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο.

Άλλες παθήσεις στις οποίες λειτουργεί θεραπευτικα  η σαλβεστρόλη χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο τρόπος δράσης είναι αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και μολύνσεις από μύκητες των ποδιών ή του οροποιητικού και του εντέρου (π.χ. κάντιντα).

Τέλος εξαιρετικά αποτελέσματα καταγράφονται απο την χρήση των σαλβεστρολών σε άνδρες που πάσχουν απο καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Να σημειωθεί εδώ πως ακόμα και σ αυτές τις περιπτώσεις ο προστάτης μπορεί να περιέχει ενδoεπιθηλιακά νεοπλαστικά κύτταρα στα οποία υπερεκφράζεται το ένζυμο CYP1B1. Συμπτώματα χαρακτηριστικά αυτής της πάθησης όπως η νυκτουρία, η συχνουρία και η προστατοδυνία (πόνος μεταξύ όρχεων και πρωκτού) μειώνονται αποτελεσματικά.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ

Οι σαλβεστρόλες είναι συστατικά των φυτών απαραίτητα για να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο υγείας. Το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να παράγει σαλβεστρόλες από μόνο του. Τις λαμβάνει μόνον από τα τρόφιμα.

Αυτό που κάνει η σαλβεστρόλη είναι, μέσω ενός μηχανισμού, να καταστρέφει εκείνα τα κύτταρα που αρχίζουν να λειτουργούν λανθασμένα μέσα στο σώμα και δρουν ενάντια σε αυτό.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από την καταστροφή του DNA. Ωστόσο, αν έχει ήδη προκληθεί η ζημιά, η δράση τους είναι ανεπαρκής και κάποιες φορές η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Η σαλβεστρόλη, λοιπόν έχει την ιδιότητα, μέσω ενός μηχανισμού να βοηθά το σώμα να διώχνει τα "άρρωστα" κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καρκινικά κύτταρα.

Γίνεται η απόπτωσή τους, δίχως να βλάπτονται τα κύτταρα που λειτουργούν φυσιολογικά στο σώμα. Εξ' ου και η λατινική του ονομασία Salve (σωτηρία).

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο επίτιμος καθηγητής Dan Burke, μαζί με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Αμπερντίν της Μεγάλης Βρετανίας, ανακάλυψε ένα νέο είδος κυτοχρώματος Ρ450, το CYP1B1 (sip one bee one). Το ένζυμο αυτό απαντάται μόνο στα καρκινικά κύτταρα και μάλιστα θεωρείται, πλέον καρκινικός δείκτης.

Η ομάδα αυτή, μέσω αυτής της ανακάλυψης, δημιούργησε μια νέα γεννιά συμπληρωμάτων διατροφής που ονομάζονται Food-Based Cancer Prodrugs. Είναι μία νέα ορολογία που χρησιμοποιείται για εκείνες τις φυσικές ουσίες που αρχικά είναι αδρανείς και αφότου εισαχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό, ξεκινά η δράση τους.

Η αναποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών έχει οδηγήσει επιστήμονες υγείας και ασθενείς να αναζητούν μια νέα θεραπεία. Το γεγονός ότι δε λειτουργούν οι κλασσικές πρακτικές (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία), οφείλεται στο γεγονός ότι καταστρέφουν τα επιζήμια, αλλά και τα ωφέλιμα -για τον οργανισμό- κύτταρα. Η καινοτόμος δράση των σαλβεστρολών έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να καταστρέψουν τα βλαβερά -για τον οργανισμό- κύτταρα, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα υγιή. Η αγγλική εφημερίδα The Observer το 2005 βράβευσε την ανακάλυψη της Σαλβεστρόλης ως η πιο λαμπρή ιδέα της χρονιάς.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Πρόκειται για μια μοναδική διαδικασία η οποία γίνεται χάρη σε ένα ένζυμο που υπάρχει στους προσβεβλημένους ιστούς, το CYP1B1. Αυτό το ένζυμο δρα συνεργιστικά με τη σαλβεστρόλη που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλάζει τη δομή της και τη μετατρέπει σε αντικαρκινικό παράγοντα γνωστό με το όνομα piceatannol, μόνο στα ελαττωματικά κύτταρα. Το σπουδαιότερο είναι ότι καταστρέφει τα επικίνδυνα για τον οργανισμό κύτταρα, δίχως να επηρεάσει καθόλου τα υγιή. Πρόκειται με λίγα λόγια για έναν αυτοπροστατευτικό μηχανισμό.

Το CYP1B1 παρατηρήθηκε ότι υπάρχει σε όλους τους όγκους των ασθενών, σε προκαρκινικά κύτταρα και σε μεταστατικούς καρκίνους. Έχει εντοπιστεί σε διάφορους τύπους καρκίνου όπως του στήθους, του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του παχέως εντέρου, του λεπτού εντέρου, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, του δέρματος, των λεμφαδένων, των όρχεων, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, της μήτρας, των ωοθηκών και των συνδετικών ιστών. Σε έναν όγκο συνυπάρχουν τα καρκινικά με τα υγιή κύτταρα. Χάρη στη σαλβεστρόλη λοιπόν, επέρχεται ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων, με φυσικό τρόπο και τα υπόλοιπα κύτταρα παραμένουν στους ιστούς, χωρίς να υπάρχει φθορά.

Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό των τροφίμων που μεταβολίζεται από το CYP1B1 και προάγει την παραγωγή κάποιων μεταβολιτών. Αυτοί οι μεταβολίτες που είναι αντικαρκινικοί παράγοντες με τη σειρά τους καταστέλλουν τους όγκους που σχηματίζονται από τον πάσχοντα οργανισμό. Πιο απλά, όταν οι σαλβεστρόλες μεταβολίζονται από το ένζυμο CYP1B1, οι νέες ενώσεις που παράγονται είναι οι αντικαρκινικοί παράγοντες που προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

ΣΥΣΤΑΣΗ

Το συμπλήρωμα είναι 100% φυσικό, προέρχεται από τελευταίας γενιάς σαλβεστρόλες S-55 που  απομονωνόνται από φρούτα όπως τα βατόμουρα, το μύρτιλο, τα σμέουρα, οι φλούδες του μανταρινιού, του πορτοκαλιού και οι φράουλες.

Τα φρούτα αυτά είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, αντιπαρασιτικά, αντιμυκητιασικά και γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Είναι πολύ σημαντικό δεδομένο αυτό, διότι τις σαλβεστρόλες μπορούμε να τις πάρουμε μόνο από βιολογικές τροφές οι οποίες έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο. Επίσης η προσθήκη σακχάρων, γλυκαντικών υλών και γενικότερα η επεξεργασία που υφίστανται τα τρόφιμα, καταστρέφουν τις σαλβεστρόλες.

Υπάρχει μια τάση τη σημερινή εποχή σε όλα τα τρόφιμα να προσθέτουν γλυκαντικά, ενώ η φυσική τους γεύση είναι η πικρή. Αυτή η παρέμβαση καθιστά αδύνατη την πρόσληψη αυτών των ουσιών από την τροφή. Ακόμα και μια διατροφή επομένως πλούσια σε φρούτα-λαχανικά δε μπορεί να καλύψει ούτε το 10% των αναγκών του ανθρώπου σε σαλβεστρόλη. Αν οι τροφές ήταν αγνές, όπως πριν από 200 και παραπάνω χρόνια, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα λαμβάναμε 10 φορές περισσότερη σαλβεστρόλη από τη διατροφή μας. Τη σημερινή εποχή που οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ απαιτητικοί και τα συμβατικά τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, η σαλβεστρόλη αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Για να ενεργοποιηθεί η δράση της σαλβεστρόλης, απαγορεύεται το Μονοξείδιο του Άνθρακα (π.χ. ο καπνός του τσιγάρου), η Βιταμίνη Β17 (γνωστή ως αμυγδαλίνη), υψηλή δόση Ρεσβερατρόλης, η Ναρινγενίνη, η Εσπεριτίνη (ή εσπεριδίνη), η Κάνναβη, το Ginkgo biloba, το Ginseng, το Βαλσαμόχορτο (St John's Wort) και η λήψη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως η Ασπαρτάμη. Οι παραπάνω ουσίες λειτουργούν ως αναστολείς της δράσης του ενζύμου CYP1B1 με αποτέλεσμα την αδυναμία μεταβολισμού της σαλβεστρόλης σε αντικαρκινικό παράγοντα.

ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΛΒΕΣΤΡΟΛΩΝ

  Φρούτα

Βατόμουρα, Φραγκοστάφυλα, Μύρτιλα, Κράνα, Σμέουρα, Δαμάσκηνα,Σταφύλια, Φράουλες, Μήλα, Χουρμάδες, Σύκα, Μάνγκο, Αχλάδια, Ανανάς, Μανταρίνια, Μπανάνα Αντιλλών

  Λαχανικά

Σπαράγγια, Κουκιά, Μπρόκολο, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο, Σέσκουλα, Κινέζικο λάχανο, Μαρούλι, Σπανάκι, Κάρδαμο, Αγκινάρες, Αβοκάντο, Αγγούρι, Κολοκυθάκια, Πεπόνι, Πιπεριές χρωματιστές, Κολοκύθα, Αρακάς, Πράσινα φασόλια, Kale (λαχανίδα), Βλαστοί φασολιών, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Σέλερι, Ρόκα, Καρότα

   Βότανα

Βασιλικός, Δυόσμος, Μαϊντανός, Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Κολλιτσίδα, Χαμομήλι, Ταραξάκο, Κράταιγος, Λουΐζα, Γαϊδουράγκαθο, Ρόιμπος, Άγριο τριαντάφυλλο, Σκουτελάρια

ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΑΛΒΕΣΤΡΟΛΗΣ

     

Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Τη δράση της σαλβεστρόλης μπορούν να ενισχύσουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Ενδείκνυται η χρήση της βιταμίνης Β3, Β12, της Βιοτίνης, του Μαγνησίου, του Σελήνιου, του Σιδήρου, της Βιταμίνης C και των Λιπαρών Οξέων. Τα προβιοτικά μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση της σαλβεστρόλης από το ανθρώπινο σώμα και οι βιολογικές τροφές είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στη διατροφή του ασθενούς.

Η άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας και προτείνεται να γίνεται 3 ώρες μετά την πρόσληψη της σαλβεστρόλης. Τα καρκινικά κύτταρα -ως γνωστόν- ζουν και αναπτύσσονται σε αναερόβιες συνθήκες. Η φυσική δραστηριότητα και το συνένζυμο Q10 επειδή αυξάνουν την πρόσληψη του οξυγόνου από τα ανθρώπινα κύτταρα, θα βελτίωναν πολύ την κατάσταση του ασθενούς.

Ο καρκινοπαθής οφείλει να περιορίσει στο ελάχιστο τη λήψη τροφίμων που έχουν φυτοφάρμακα ή προέρχονται απο  γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς(GMOs). Όλες αυτές οι ουσίες επεμβαίνουν στην φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και μπλοκάρουν τη δράση της σαλβεστρόλης. Τέλος προτείνεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος, να αποφεύγει τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά κάθε είδους.

Θεραπεία

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Στα παρακάτω Links μπορείται να βρείτε άρθρα και να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Σαλβεστρόλη και τη δράση της.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

1. MD Burke & GA Potter, Salvestrols: natural plant-derived anticancer agents? British Naturopathic Journal (2006), vol 23(1), pp 10-13.

2. GA Potter, LH Patterson, E Wanogho et al, The cancer preventative agent resveratrol is converted to the anticancer agent piceatannol by the cytochrome P450 enzyme CYP1B1. British Journal of Cancer (2002), vol 86, pp 774-778.

3. GA Potter & MD Burke, Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomolecular Medicine (2006), vol 21(1), pp 34-36.

4. Dr John Briffa, 20 Big Ideas, Observer Magazine (2005) [Accessed at: http://observer.guardian.co.uk/magazine/story/0,11913,1380969,00.html].

5. GA Potter & MD Burke, Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomolecular Medicine (2006), vol 21(1), pp 34-36.

6. GI Murray, MC Taylor, MC McFadyen, JA McKay, WF Greenlee, MD Burke & WT Melvyn, Tumor-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1.Cancer Research (1997), vol 57 (14), pp 3026-3031.

7. HL Tan, PC Butler, MD Burke et al, Salvestrols: a new perspective in nutritional research. Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(1), pp 39-47.

8. L Nadler, Cytochrome P450 1B1 is a universal tumor antigen eliciting cytotoxic T cell responses, (2008) Dana-Farber Cancer Institute, USA.

9. S Chanvitayapongs, B Draczynska-Lusiak, AY Sun, Amelioration of oxidative stress by antioxidants and resveratrol in PC12 cells. Neuroreport (1997), vol 8, pp 1499-1502.

10. K Bove et al, Effect of resveratrol on growth of 4T1 breast cancer cells in vitro and in vivo, Biochem Biophys Res Commun (2002), vol 291(4), pp 1001-5 19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Professor Dan Burke on Salvestrols

Innovative Cancer Treatment with Salvestrols

Salvestrol On Cancer Cells

Salvestrol How it Works

Can Cancer Be Reversed

Salvestrol Cancer Therapy

Δημοσιεύτηκε στις 2018-04-24 Home, Υγεία 0 7299

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Επόμενο