Salvestrol Platinum 60 caps

Salvestrol Platinum 60 caps

Οι Σαλβεστρόλες είναι φυτοθρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην κατηγορία των φυτοαλεξινών & παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος & της προστασίας των κυττάρων. Το Salvestrol Platinum της BioSalve εμπλουτίζει το διαιτολόγιό μας με αντιοξειδωτικά που λείπουν από τα φρούτα και τα λαχανικά της σύγχρονης γεωργίας. Scientifically Formulated.100% Natural & Organic!!!

Περισσότερες λεπτομέρειες

Νέο

95,00 €

- +

 
Άλλες πληροφορίες

Γενικές πληροφορίες:

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τους ισχυρισμούς υγείας των συμπληρωμάτων διατροφής η εταιρίας μας δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν μέσα απο το ηλεκτρονικό κατάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε ενημερωτικούς ιστότοπους όπως:

Σαλβεστρόλες 1

Σαλβεστρόλες 2

Οι σαλβεστρόλες στη σύγχρονη διατροφή

Ο καθηγητής Potter και οι συνεργάτες του, έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη κατά τη διάρκεια των ερευνών τους για τις σαλβεστρόλες: το επίπεδο των προστατευτικών σαλβεστρολών στα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και βότανα, σε σχέση με αυτό που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, διαφέρει δραματικά. Τα εντομοκτόνα, όπως και τα μυκητοκτόνα, έχουν μειώσει δραστικά τα επίπεδα των σαλβεστρολών στα κοινά λαχανικά και φρούτα. Είναι λογικό, εφόσον το φυτό δε χρειάζεται πλέον να παραγάγει φυτοαλεξίνες. Αντιθέτως, τα ψεκασμένα τρόφιμα περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, λόγω των υπολειμμάτων από εντομοκτόνα. Επιπλέον, η επιλογή και η βελτίωση των φυτών τα τελευταία πενήντα έως εξήντα χρόνια έχουν οδηγήσει στην καλλιέργεια ποικιλιών που είναι από τη φύση τους πλούσιες σε πικρές σαλβεστρόλες (και λιγότερο εξαρτώμενες από εντομοκτόνα). Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν τρόφιμα με πικρή γεύση, προτιμούν να τρώνε λαχανάκια Βρυξελλών, παρά τα φυτά που πικρίζουν σε κάποιον βαθμό. Οι άνθρωποι επίσης επιλέγουν νέες ποικιλίες λαχανικών και φρούτων που μοιάζουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, και αφήνουν παλιές ποικιλίες που είναι λιγότερο ελκυστικές, αλλά πλουσιότερες τελικά σε σαλβεστρόλες.

Τέλος, οι παραγωγοί τροφίμων τις αφαιρούν, προκειμένου να επιτυγχάνουν τη γεύση, το χρώμα και τη διαφάνεια των (εκλεπτυσμένων) τροφών, όπως οι χυμοί φρούτων και το ελαιόλαδο. Η γεύση γίνεται πιο γλυκιά χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης. Ως γενικό κανόνα, τα “ραφιναρισμένα” τρόφιμα περιέχουν ελάχιστες έως καθόλου σαλβεστρόλες. Η ερευνητική ομάδα των Burke και Potter έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή διατροφή περιέχει 80 με 90% λιγότερες σαλβεστρόλες συγκριτικά με πενήντα ή εκατό χρόνια πριν. Μόνο τα βιολογικά (μη επεξεργασμένα) τρόφιμα περιέχουν ακόμη σχετικά μεγάλες ποσότητες σαλβεστρολών. Η μειωμένη πρόσληψη σαλβεστρολών και η αύξηση των καρκινογόνων ουσιών στα τρόφιμα ίσως και να έχουν συμβάλει στην αύξηση του καρκίνου την τελευταία δεκαετία.

Σημαντικές βιολογικές πηγές σαλβεστρολών

Λαχανικά: πράσινα λαχανικά, αγκινάρα, σπαράγγια, νεροκάρδαμο, ρόκα, όλα τα είδη λάχανου, πιπεριές, αβοκάντο, αποφλοιωμένοι σπόροι σόγιας, δαυκί, σέλινο, αγγούρι, σπανάκι, κολοκύθα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα.

Φρούτα: κόκκινα φρούτα, μούρα, σταφύλια, μήλα, φράουλες, δαμάσκηνα, σύκα, βατόμουρα, μανταρίνια, πορτοκάλια, πεπόνια, ανανάς, μάνγκο.

Βότανα / μυρωδικά: μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, μέντα, ταράξακο, ρόιμπος (τσάι), πεντάνευρο, κυνόροδο, γαϊδουράγκαθο, λευκάκανθα (μούρο), χαμομήλι, αγριμόνιο, λουίζα.

Call Us

Επικοινωνία:

Για Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε από όλη την Ελλάδα:

Kινητό: 697 6670289 (Δευτέρα έως Κυριακή 09:00 με 21:00)

Σταθερό: 210 96 00 416 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 20:00)

Write a review

Salvestrol Platinum 60 caps

Οι Σαλβεστρόλες είναι φυτοθρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην κατηγορία των φυτοαλεξινών & παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος & της προστασίας των κυττάρων. Το Salvestrol Platinum της BioSalve εμπλουτίζει το διαιτολόγιό μας με αντιοξειδωτικά που λείπουν από τα φρούτα και τα λαχανικά της σύγχρονης γεωργίας. Scientifically Formulated.100% Natural & Organic!!!

Write a review

 
Οι πικρές τροφές και τα μυστικά τους

Εισαγωγή 

Οι Σαλβεστρόλες ανήκουν στις φυτοαλεξίνες, χημικές ενώσεις που παράγει ένα φυτό, προκειμένου να προστατευτεί από στρεσογόνους και παθογόνους  παράγοντες, όπως μύκητες, ιούς, βακτήρια, υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και έντομα. Οι Σαλβεστρόλες επίσης έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν τα καρκινικά κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Tα σκοτώνουν, αλλά αφήνουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Οι πικρές Σαλβεστρόλες απαντώνται σε ικανές ποσότητες σε βιολογικά καλλιεργημένα λαχανικά, βότανα και φρούτα. Όσοι προτιμούν μη γεννετικά τροποποιημένα προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς την χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων παρουσιάζουν μεγαλύτερη προστασία έναντι όλων των ειδών καρκίνου σε σχέση με όσους επιλέγουν τα κοινά μη βιολογικά προϊόντα.

Σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου

Περίπου 4 στους 10 άνδρες και 3,5 στις 10 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν κάποιο είδος καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών και οι διατροφικοί παράγοντες για ακόμα ένα τρίτο. Μια διατροφή ανεπαρκής, μη ισορροπημένη, με ελάχιστα λαχανικά/φρούτα, και πλούσια σε καρκινογόνες ουσίες, συμβάλλουν στην καρκινογένεση.

Βρετανοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα σημαντικό μηχανισμό απομάκρυνσης καρκινικών κυττάρων από συγκεκριμένα φυτοθρεπτικά συστατικά στη διατροφή. Αυτά τα συστατικά, τα οποία έχουν ονομαστεί σαλβεστρόλες, έχουν χαθεί από τη διατροφή μας την τελευταία δεκαετία. Μόνο τα βιολογικά προϊόντα έχουν ακόμη υψηλά ποσοστά σαλβεστρολών στη σύστασή τους.

Νέο ένζυμο CYP1B1

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο καθηγητής Dan Burke, μαζί με την ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, ανακάλυψε έναν νέο τύπο κυτοχρώματος P450, το CYP1B1, στα καρκινικά κύτταρα. Στο ανθρώπινο σώμα, τα ένζυμα P450 του τύπου CYP1, CYP2, CYP3 φροντίζουν για την αποτοξίνωση των μεταβολιτών και ξένων προς το σώμα τοξικών ουσιών (ξενοβιοτικά, όπως καρκινογόνα, τοξίνες φυτικής προέλευσης, και φάρμακα που καταπολεμούν τον καρκίνο). Βρίσκονται κυρίως στο συκώτι (βοηθώντας τη φάση 1 της αποτοξίνωσης), καθώς επίσης και σε άλλα όργανα, όπως το λεπτό έντερο, τα νεφρά και οι πνεύμονες. Άλλα ένζυμα P450 (του τύπου CYP11, CYP17, CYP19 και CYP21) παίρνουν μέρος στη σύνθεση ουσιών που έχουν ρόλο ¨ρυθμιστή¨ των κυττάρων και την κυτταρική σηματοδότηση, όπως τα στεροειδή, τα λιπαρά οξέα και οι προσταγλανδίνες.

Το ένζυμο βρίσκεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα

Το θαυμάσιο με την πρωτεΐνη CYP1B1 που ανακαλύφτηκε είναι ότι βρίσκεται μόνο στα (ανθρώπινα) καρκινικά κύτταρα, και όχι στα υγιή. [1-4] Τα τελευταία όντως περιέχουν το γονίδιο CYP1B1 αλλά, κάτω από κανονικές συνθήκες, αυτό το γονίδιο δεν φαίνεται να εκδηλώνεται, ή εκδηλώνεται σπάνια. Η έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα έχει δείξει ότι το CYP1B1 μπορεί να ενεργοποιήσει (προ) καρκινικογόνες ουσίες. Ωστόσο, το CYP1B1 δε φαίνεται να επιδρά σημαντικά στην καρκινογένεση, διότι το ένζυμο είναι ανενεργό σε υγιή κύτταρα. [5] Η ερευνητική ομάδα του Burke βρήκε την πρωτεΐνη CYP1B1 σε όλους τους πιθανούς τύπους ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Η ακραία μορφή του ενζύμου CYP1B1 είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των ειδών καρκίνου που εμφανίζονται στους ανθρώπους. [1,5] Η παραγόμενη πρωτεΐνη CYP1B1 μπορεί να χρησιμεύσει στο μέλλον ως διαγνωστικός καρκινικός δείκτης στον πρόωρο εντοπισμό του καρκίνου. [2,5]

Ο καθηγητής Burke υποψιάζεται ότι το γονίδιο CYP1B1 “ενεργοποιείται” σε ένα μεταλλαγμένο κύτταρο, με σκοπό να επιτρέψει στα καρκινικά κύτταρα να απομακρυνθούν επιλεκτικά (γονίδιο απορρόφησης όγκων).

Προφάρμακα που ενεργοποιούνται από το CYP1B1

Η ανακάλυψη της πρωτεΐνης CYP1B1 έχει οδηγήσει σε έρευνα (φυσικών και συνθετικών) αντικαρκινικών παραγόντων (κυτταροστατικών) που ενεργοποιούνται από το CYP1B1. Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι καθόλου ή ελάχιστα μόνο τοξικοί από μόνοι τους, αλλά μετατρέπονται από το ένζυμο CYP1B1 σε τοξικές ουσίες, οι οποίες οδηγούν σε απόπτωση (προγραμματισμένο θάνατο) των καρκινικών κυττάρων. [1, 2, 6, 16] Αντίθετα, φαίνεται επίσης να υπάρχουν φάρμακα κατά του καρκίνου τα οποία απενεργοποιούνται από το ένζυμο CYP1B1, μια διαδικασία γνωστή ως καρκινική αντίσταση. Παραδείγματα αποτελούν τα ακόλουθα φάρμακα: docetaxel, ellipticine, mitoxantrone και tamoxifen. [17] Τα σημερινά κυτταροστατικά φάρμακα παρουσιάζουν ισχυρές παρενέργειες, διότι δεν είναι τοξικά μόνο προς τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και προς τα υγιή. Η χρήση ασφαλών, κατά προτίμηση φυσικών, ¨προφαρμάκων¨ που ενεργοποιούνται μόνο μέσα στο καρκινικό κύτταρο θα μπορούσε να συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και την καταπολέμηση του καρκίνου. [16]

Η πρωτεΐνη CYP1B1 έχει εντοπιστεί σε διαφορετικούς τύπους (ανθρώπινων) προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων (καρκίνωμα, λέμφωμα, σάρκωμα, νευροεπιθηλιακοί όγκοι, μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων, μετάσταση) του εγκεφάλου, του στήθους, του προστάτη, των όρχεων, του πνεύμονα, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του συνδετικού ιστού, του παχέως εντέρου/ ορθού, του οισοφάγου, των λεμφαδένων, των ωοθηκών, της μήτρας, του δέρματος, του λεπτού εντέρου και των ιστών του στομάχου. [1, 2, 5] Μια ήπια δραστηριότητα του CYP1B1 έχει εντοπιστεί στους ιστούς των αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλουν τους καρκινικούς ιστούς στο κόλον. Οι ουσίες που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, κατόπιν της ενεργοποίησης του CYP1B1, μπορούν να αναστείλλουν και την αγγειογένεση γύρω από τους καρκινικούς ιστούς. [7]

Από το συνθετικό στο φυσικό ένζυμο

Αφότου κατέλαβε την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Montfort στο Leicester, ο καθηγητής Burke ήρθε σε επαφή με τον κλινικό χημικό Gerry Potter. Ο Potter είναι ειδικός στην ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων. Μετά την ανακάλυψη του ενζύμου CYP1B1, ανέπτυξε το πρώτο συνθετικό προφάρμακο (DMU-135) το οποίο μετατρέπεται από το CYP1B1 σε ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα της τυροσίνης κινάσης, ο οποίος καταστρέφει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. [8] Το ενεργό στοιχείο στο DMU-135 έχει δομή στιλβενίων. Τα στιλβένια είναι οργανικές, βιοενεργές ουσίες με 1,2-διφαινυλεθυλαμίνη ως χαρακτηριστική ομάδα.

Οι Potter και Burke αναρωτήθηκαν εάν τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν παρόμοιες φυσικές ενώσεις που μετατρέπονται σε κυτταροστατικές ουσίες από το ένζυμο CYP1B1. Άλλωστε, εκτιμάται ότι περίπου 1000 καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό κάθε μέρα. Αυτά, συνήθως αποβάλλονται γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να οδηγήσουν σε καρκινογένεση. Αντί να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι άνθρωποι προσβάλλονται από καρκίνο, είναι καλύτερο να σκεφτεί γιατί οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται από καρκίνο. Το ένζυμο CYP1B1 μπορεί να είναι η εκδήλωση ενός αυτοκαταστροφικού μηχανισμού των καρκινικών κυττάρων που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εξέλιξης (τα ένζυμα CYP είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα), σύμφωνα με την οποία επιλεκτικά αποβάλλονται όσα κύτταρα έχουν “εκτροχιαστεί”. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, θα ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι το ένζυμο CYP1B1 χρησιμοποιεί στοιχεία από τη διατροφή, προκειμένου να αναγκάσει το καρκινικό κύτταρο σε απόπτωση, και έτσι να μην αποτελεί πια απειλή για τον οργανισμό. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που η διατροφή, θωρακίζει τον άνθρωπο από την εμφάνιση καρκίνου.

Υπόστρωμα ρεσβερατρόλης για το ένζυμο CYP1B1

Η ομάδα των Burke και Potter αναζήτησαν στοιχεία της διατροφής τοξικά προς τα καρκινικά κύτταρα, και αυτά αποτελούν το υπόστρωμα του ενζύμου CYP1B1. Το 2002, ο καθηγητής Potter δημοσίευσε μια έρευνα που καταδείκνυε ότι η ρεσβερατρόλη (3,5,4-τριυδροξυστιλβένιο) μετατρέπεται από το CYP1B1 σε πισεατανόλη, έναν ανασταλτικό παράγοντα της κινάσης της τυροσίνης, θανάσιμο για τα καρκινικά κύτταρα. [1, 9, 10] Η φυσική ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε τροφές, όπως τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί, τα φυστίκια, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, σε κάποια είδη πεύκου και τη φλούδα της ντομάτας. Η ρεσβερατρόλη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, νευροπροστατευτικές και χημειο-προληπτικές ιδιότητες. Ήταν ήδη γνωστό ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά στην πρόληψη καρκινογένεσης. Σε αυτή την έρευνα, τεκμηριώθηκε ότι επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή των καρκινικών κυττάρων. [1, 9, 10]

Τα σταφύλια και τα μούρα είναι σημαντική πηγή στιλβενίων, συμπεριλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης, πινοστιλβενίων, δεσοξυραποντιγενίνης και πτεροστιλβενίων, που συνοδεύουν το ένζυμο CYP1B1. Μια πηγή είναι το Κορεάτικο Ραβέντι (Rheum undulatum). [11, 13] Τα πτεροστιλβένια (3,5-διμεθοξυ-4-υδροξυστιλβένιο) έχει αποδειχτεί ότι δρουν ανασταλτικά κατά του καρκίνου, και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οδηγώντας πολλά ειδη καρκινικών κυττάρων στην απόπτωση. [11, 13]

Οι σαλβεστρόλες ως ανασταλτικοί παράγοντες καρκινογένεσης

Οι Βρετανοί ερευνητές έχουν βρει συνολικά πάνω από είκοσι φυτοθρεπτικά συστατικά (βιοφλαβονοειδή, καρβοξυλικά οξέα, στιλβένια, στιλβενοειδή) στα λαχανικά, τα βότανα και τα φρούτα. Όλα αυτά έχουν ως κοινό γνώρισμα την πρόκληση απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων μετά την ενεργοποίηση του ενζύμου CYP1B1. Οι ουσίες αυτές δημιουργούν την ονομαζόμενη φαρμακοφόρα διαμόρφωση: μια ομάδα βιοχημικά ασύνδετων ουσιών που διαθέτουν ένα μοριακό στοιχείο ίδιο, υπεύθυνο για τη βιολογική δραστηριότητα. [1, 4] Οι ερευνητές έχουν ονομάσει αυτή την ομάδα των φυτοθρεπτικών ουσιών “σαλβεστρόλες’ (‘salve’ σημαίνει ‘σώζω’, ενώ το ‘strol’ προέρχεται από το ‘resveratrol’, την πρώτη σαλβεστρόλη), αλλά δεν αποκαλύπτουν ακόμη ποιες φυτοθρεπτικές ουσίες αφορά. Οι σαλβεστρόλες με την πικρή ή έντονη γεύση ανήκουν στις φυτοαλεξίνες, ουσίες που παράγονται από τα φυτά, προκειμένου να προστατευτούν από στρεσογόνους παράγοντες, όπως μύκητες, ιούς, βακτήρια, έντομα και υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. [13] Αυτές οι φυτοαλεξίνες, που αντιπροσωπεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στον φλοιό των φρούτων, στους καρπούς, τα φύλλα και το περίβλημα των ριζών, μέρη του φυτού που έρχονται σε επαφή με τον στρεσογόνο παράγοντα. Ανάλογα με το αν το φυτό έρχεται σε επαφή μαζί του, περιέχει μια μικρή (υποτυπώδη) ή μεγάλη ποσότητα φυτοαλεξινών. Οι σαλβεστρόλες διαφέρουν σε σχέση με τη βιολογική δραστηριότητα και διαθεσιμότητα, χρόνο ημιζωής και υδατο- ή λιπο-διαλυτότητα. Είναι φυσικά, μη τοξικά, υγιή κύτταρα και υπάρχουν σε τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Πολλά παραδοσιακά βότανα περιέχουν υψηλά ποσοστά σαλβεστρολών.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα έχει δείξει ότι οι σαλβεστρόλες προκαλούν απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου, του στήθους, του προστάτη, του παχέους εντέρου, των ωοθηκών, των όρχεων και των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης των καρκινοπαθών με συμπυκνωμένο εκχύλισμα σαλβεστρολών είναι ενθαρρυντικά.

Υπάρχουν πολύ λίγες σαλβεστρόλες στη σύγχρονη διατροφή
Ο καθηγητής Potter και οι συνεργάτες του, έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη κατά τη διάρκεια των ερευνών τους για τις σαλβεστρόλες: το επίπεδο των προστατευτικών σαλβεστρολών στα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και βότανα, σε σχέση με αυτό που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, διαφέρει δραματικά. Τα εντομοκτόνα, όπως και τα μυκητοκτόνα, έχουν μειώσει δραστικά τα επίπεδα των σαλβεστρολών στα κοινά λαχανικά και φρούτα. Είναι λογικό, εφόσον το φυτό δε χρειάζεται πλέον να παραγάγει φυτοαλεξίνες. Αντιθέτως, τα ψεκασμένα τρόφιμα περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, λόγω των υπολειμμάτων από εντομοκτόνα. Επιπλέον, η επιλογή και η βελτίωση των φυτών τα τελευταία πενήντα έως εξήντα χρόνια έχουν οδηγήσει στην καλλιέργεια ποικιλιών που είναι από τη φύση τους πλούσιες σε πικρές σαλβεστρόλες (και λιγότερο εξαρτώμενες από εντομοκτόνα). Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν τρόφιμα με πικρή γεύση, προτιμούν να τρώνε λαχανάκια Βρυξελλών, παρά τα φυτά που πικρίζουν σε κάποιον βαθμό. Οι άνθρωποι επίσης επιλέγουν νέες ποικιλίες λαχανικών και φρούτων που μοιάζουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, και αφήνουν παλιές ποικιλίες που είναι λιγότερο ελκυστικές, αλλά πλουσιότερες τελικά σε σαλβεστρόλες.

Τέλος, οι παραγωγοί τροφίμων τις αφαιρούν, προκειμένου να επιτυγχάνουν τη γεύση, το χρώμα και τη διαφάνεια των (εκλεπτυσμένων) τροφών, όπως οι χυμοί φρούτων και το ελαιόλαδο. Η γεύση γίνεται πιο γλυκιά χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης. Ως γενικό κανόνα, τα “ραφιναρισμένα” τρόφιμα περιέχουν ελάχιστες έως καθόλου σαλβεστρόλες. Η ερευνητική ομάδα των Burke και Potter έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή διατροφή περιέχει 80 με 90% λιγότερες σαλβεστρόλες συγκριτικά με πενήντα ή εκατό χρόνια πριν. Μόνο τα βιολογικά (μη επεξεργασμένα) τρόφιμα περιέχουν ακόμη σχετικά μεγάλες ποσότητες σαλβεστρολών. Η μειωμένη πρόσληψη σαλβεστρολών και η αύξηση των καρκινογόνων ουσιών στα τρόφιμα ίσως και να έχουν συμβάλει στην αύξηση του καρκίνου την τελευταία δεκαετία.

Σημαντικές βιολογικές πηγές σαλβεστρολών

Λαχανικά: πράσινα λαχανικά, αγκινάρα, σπαράγγια, νεροκάρδαμο, ρόκα, όλα τα είδη λάχανου, πιπεριές, αβοκάντο, αποφλοιωμένοι σπόροι σόγιας, δαυκί, σέλινο, αγγούρι, σπανάκι, κολοκύθα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα.

Φρούτα: κόκκινα φρούτα, μούρα, σταφύλια, μήλα, φράουλες, δαμάσκηνα, σύκα, βατόμουρα, μανταρίνια, πορτοκάλια, πεπόνια, ανανάς, μάνγκο.

Βότανα / μυρωδικά: μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, μέντα, ταράξακο, ρόιμπος (τσάι), πεντάνευρο, κυνόροδο, γαϊδουράγκαθο, λευκάκανθα (μούρο), χαμομήλι, αγριμόνιο, λουίζα.

Περισσότερη πρόσληψη σαλβεστρολών

Για καλύτερη προστασία κατά του καρκίνου, καλό είναι να αυξάνει η πρόσληψη σαλβεστρολών με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων, βιολογικών λαχανικών, βοτάνων και φρούτων. Αυτή τη στιγμή, ένα ερευνητικό σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με το οποίο όσοι λαμβάνουν μέρος αναζητούν παλαιότερες ποικιλίες λαχανικών και φρούτων που έχουν από τη φύση τους περισσότερες σαλβεστρόλες. Τα λαχανικά είναι καλύτερο να μαγειρεύονται στον ατμό ή με γρήγορο σοτάρισμα. Οι σαλβεστρόλες είναι σχετικά ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά χάνονται με τον βρασμό. Επιπροσθέτως, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί συμπυκνωμένους ζωμούς λαχανικών και φρούτων, που επιλέγονται για τα υψηλά επίπεδα σαλβεστρολών που περιέχουν. [15] Άλλα συμπληρώματα διατροφής που τις περιέχουν (μαζί με τις πολυδραστικές ουσίες βιοτίνη, νιασίνη, βιταμίνη C, μαγνήσιο και σελήνιο) και τη σωματική άσκηση (οξυγόνο) μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο. Οι μελλοντικές κλινικές έρευνες θα πρέπει να το εξετάσουν αυτό. Η ανακάλυψη των σαλβεστρολών είναι, ούτως ή άλλως, ένας εξαιρετικός λόγος για να επιλέξει κανείς βιολογικά, φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

30 Άλλα προϊόντα στην ίδια κατηγορία

Πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν, αγόρασαν επίσης: