Το συνένζυμο Q10 και οι ανάγκες του οργανισμού μας

Το συνένζυμο Q10 και οι ανάγκες του οργανισμού μας

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) θα μπορούσε να χαρακτηριστείο ως το μπουζί του ανθρώπινου σώματος αφού όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο χρειάζεται εκείνη την αρχική σπίθα για να ξεκινήσει έτσι και το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να πάρει τη μετάβαση χωρίς CoQ10. Είναι ένα βασικό συστατικό των μιτοχονδρίων, τα οποία παράγουν τη δύναμη που χρειάζονται τα κύτταρα για να εκτελέσουν όλες τις άλλες λειτουργίες τους. Το CoQ10 παίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ), η ενέργεια που κινεί όλες τις διαδικασίες του σώματος. Πέραν όλων των παραπάνω το CoQ10 είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.

Παρά το γεγονός ότι το σώμα μας μπορεί να παράγει CoQ10, η ποσότητα δεν είναι πάντα αρκετή. Επειδή ο εγκέφαλος και η καρδιά είναι από τους πιο δραστήριους ιστούς του σώματος, η έλλειψη CoQ10 τους επηρεάζει περισσότερο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Μια σειρά από πράγματα που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια CoQ10 είναι η κακή διατροφή, κάποια γενετική ή επίκτητη ανωμαλία και οι αυξημένες ανάγκες των ιστών. Οι Καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, απαιτούν αυξημένα επίπεδα του CoQ10. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα CoQ10 μειώνονται με την ηλικία, τα άτομα πάνω από την ηλικία των 50 μπορεί να χρειάζονται περισσότερο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σειρά από φάρμακα μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα CoQ10.

Δεδομένου του κεντρικού ρόλου του CoQ10 στην μιτοχονδριακή λειτουργία και την προστασία των κυττάρων, είναι χρήσιμο σε μια σειρά από θέματα υγείας όπως τις ακόλουθες :

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: υψηλή αρτηριακή πίεση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιομυοπάθεια, προστασία κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής, υψηλή χοληστερόλη που αντιμετωπίζεται από φάρμακα, ειδικά στατίνες
  • Καρκίνος (ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή / και την αντιστάθμιση παρενέργειες της χημειοθεραπείας)
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ανδρική υπογονιμότητα
  • Alzheimer (πρόληψη)
  • Nόσο του Parkinson (πρόληψη και θεραπεία)
  • Η περιοδοντική νόσος
  • Eκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα CoQ10 για όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω, ιδιαίτερα για καρδιαγγειακή νόσο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι το 50 έως 75 τοις εκατό των ατόμων με διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν μια ανεπάρκεια CoQ10 στον καρδιακό ιστό τους.

Διορθώνοντας την ανεπάρκεια μπορεί συχνά να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με κάθε είδους καρδιακή νόσο. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια CoQ10 έχει αποδειχθεί να είναι παρούσα σε 39% ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει μόνο του την ανάγκη για συμπλήρωση CoQ10.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αρκετά χρήσιμο σε μερικούς ασθενείς με νόσο του Parkinson. Όλοι οι ασθενείς σε αυτές τις μελέτες είχαν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του Πάρκινσον τρόμο, δυσκαμψία, και αργές κινήσεις ενώ είχαν διαγνωστεί με τη νόσο κατά τα τελευταία πέντε έτη.

Μια μελέτη του 2005 που εμφανίζεται στο Archives of Neurology έδειξε επίσης μια επιβράδυνση της μείωσης των προβλημάτων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον που έλαβαν CoQ10.

Ασφάλεια και δοσολογία

Το συνένζυμο Q10 είναι πολύ ασφαλές, δεν υπάρχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και με μακροχρόνια χρήση. Επειδή η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας δεν έχει αποδειχθεί, το CoQ10 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, εκτός εάν ένας γιατρός καθορίζει τα δυνητικά κλινικά οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Θα ήθελα να συστήσω συνήθως μεταξύ 100 και 200 ​​mg του CoQ10 ανά ημέρα. Σε υψηλότερα επίπεδα δοσολογίας, το καλύτερο είναι να το πάρει σε διαιρεμένες δόσεις και όχι ως μια ενιαία δόση (200 mg τρεις φορές ημερησίως είναι καλύτερη από 600 mg μονομιάς).

 

Δημοσιεύτηκε στις 2015-08-19 Υγεία 0 3162

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια