Η επιρροή του εγκεφάλου στις διατροφικές μας συνήθειες

Η επιρροή του εγκεφάλου στις διατροφικές μας συνήθειες

Εισαγωγή:

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στη σύγχρονη επιδημία των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ανακαλύπτουν ένα πολύπλοκο σύστημα εντός του εγκεφάλου που παίζει τεράστιο ρόλο. Αυτή η νέα πληροφορία είναι σημαντική για όλους, επειδή βοηθά τελικά στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής σε άτομα που επιδιώκουν απεγνωσμένα να χάσουν βάρος.

Το ιατρικό περιοδικό Obesity πολύ πρόσφατα επικεντρώθηκε με ένα ολόκληρο θέμα για τις πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με το ρόλο του εγκεφάλου, στην προώθηση της παχυσαρκίας.

 

Ιστορικό Δεδομένων:

Μηχανισμοί του εγκεφάλου αποτελούν τη βάση τόσο για την απώλεια της όρεξης (ανορεξία) όσο και για την υπερβολική όρεξη. Αν και αντίθετες μεταξύ τους, αυτές οι δύο διαφορετικές καταστάσεις έχουν πολλά κοινά βασικά χαρακτηριστικά.

Ο εγκέφαλος είναι ο κύριος αγωγός για τον συντονισμό των αλλαγών στην όρεξη που απαιτείται για να διατηρηθεί η διατροφική κατάσταση μας. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, επειδή ο εγκέφαλος είναι το πιο μεταβολικά ενεργό όργανο του σώματος και καταναλώνει περίπου το 40% των απαιτούμενων τροφών, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου, είναι σε θέση να ανιχνεύουν τη διατροφική κατάσταση και αναμεταδίδουν τις πληροφορίες αυτές σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου για να επηρεάζουν τόσο τον μεταβολισμό όσο και την όρεξη. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το πώς ο εγκέφαλος ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών αλλά και της ενέργειας του σώματος μας. Για παράδειγμα, έχουν βρει ότι το ίδιο σήμα μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, ανάλογα με θρεπτικό συστατικό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αν το φαγητό είναι άφθονο και το χειρίζεται σωστά, ο εγκέφαλος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το σήμα με αισθήματα κορεσμού. Αν από την άλλη μεριά, ένα άτομο λιμοκτονεί ή στην περίπτωση της αντοχής στην ινσουλίνη, το ίδιο σήμα από τα κύτταρα του εγκεφάλου ερμηνεύεται ως κάτι εντελώς διαφορετικό και μπορεί να οδηγήσει σε έντονα αισθήματα πείνας και βραδύτερο μεταβολισμό.

Ο θεραπευτικός στόχος είτε στην περίπτωση της ανορεξίας ή της παχυσαρκίας είναι να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ερμηνείας του εγκεφάλου των σημάτων, που αφορούν τον έλεγχο της όρεξης για να επαναφέρει το σωστό σωματικό βάρος και τον μεταβολισμό.

Νέα Δεδομένα:

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορές στους βασικούς τομείς του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη και το μεταβολισμό. Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και η παχυσαρκία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες αλλά όχι εξίσου, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν λιγότερο διαβήτη, λιγότερο υψηλή πίεση του αίματος, και άλλες επιπλοκές της παχυσαρκίας από τον άνδρα. Έτσι, η επίδραση της παχυσαρκίας είναι διαφορετική μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ειδικοί υποδοχείς για τα οιστρογόνα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου στις γυναίκες τις προστατεύει από την παχυσαρκία και τις επιπλοκές του μεταβολισμού. Μετά την εμμηνόπαυση υπάρχει μια τεράστια αύξηση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της, στις γυναίκες. Με την πτώση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, αυτή η προστατευτική επίδραση των οιστρογόνων χάνεται.

Σχολιασμός:

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη για να αντισταθμίσουν την πτώση των οιστρογόνων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να βελτιωθεί η microbiome του εντέρου, που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να τρώνε περισσότερα ωμά λαχανικά, και ναι χρησιμοποιούν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (ειδικά Tonalin).

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι η παχυσαρκία βασίζεται στα λιπίδια του συστήματος του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιρροές των λιπών. Διαιτητικά λίπη είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για το πεπτικό σύστημα ώστε να λειτουργήσει σωστά. Ειδικότερα, απαιτεί τα μονο-ακόρεστα λιπαρά από ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και αβοκάντο. Φαίνεται επίσης να εξαρτάται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός, καθώς και στα συμπληρώματα ιχθυελαίου (πάρτε 1.000 έως 3.000 mg EPA + DHA ημερησίως). Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Δημοσιεύτηκε στις 2016-07-14 Υγεία 0 2329

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια