Το μυστικό στην αποτελεσματική χορήγηση λιποσωμάτων

Το μυστικό στην αποτελεσματική χορήγηση λιποσωμάτων

Το μυστικό στην αποτελεσματική χορήγηση λιποσωμάτων

Το μέλλον είναι εδώ. Η διατροφική βιομηχανία έχει πλέον πρόσβαση σε λιποσφαίρια φαρμακευτικής ποιότητας που έκαναν τη θεραπεία συμπληρωμάτων από το στόμα το ίδιο αποτελεσματικά  με την ενδοφλέβια θεραπεία. Αυτό είναι συναρπαστικό, αλλά είναι οι ισχυρισμοί όλων των εταιρειών που προσφέρουν λιποσωμικά συμπληρώματα αλήθεια; Οχι απαραίτητα. Η "λιποσωμική παράδοση" είναι ένας αρκετά ευρύς όρος και σίγουρα δεν είναι όλα τα λιποσωμικά προϊόντα που δημιουργήθηκαν ίδια.

Υπάρχουν σίγουρα βασικά πλεονεκτήματα με προϊόντα λιποσώματος, αλλά όπως και με οτιδήποτε, υπάρχουν δύο όψεις στο νόμισμα. Παρακάτω είναι ένας κατάλογος πλεονεκτημάτων, καθώς και πιθανά μειονεκτήματα, της λιποσωματικής χορήγησης και της παραγωγής λιποσωμικών συμπληρωμάτων.

Πλεονεκτήματα:

Αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα

Αυξημένη κυτταρική παροχή

Δυνατότητα παροχής τόσο υδρόφιλων όσο και υδρόφοβων ενώσεων.

Αυξημένη από του στόματος πρόσληψη και λεμφική απορρόφηση.

Βολικό για τον ασθενή.

 

Μειονεκτήματα:

Θέματα κατασκευής (μέγεθος σωματιδίων, κακή σύνθεση)

Αστάθεια ορισμένων προϊόντων

Υψηλότερο κόστος

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σωστά κατασκευασμένα λιποσωμικά προϊόντα παρέχουν βελτιωμένη συστηματική και κυτταρική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Τα βιοσυμβατά λιποσώματα έχουν ενδοστοματική και λεμφική απορρόφηση, επηρεάζοντας τη συστηματική κυκλοφορία με τρόπο που έως τώρα μπορούσαν να επιτύχουν μόνο οι ενδοφλέβιες θεραπείες. Επιπλέον, η λεμφική απελευθέρωση μέσω λιποσωμάτων παρακάμπτει το μεταβολισμό πρώτης διέλευσης στο ήπαρ, γεγονός που αυξάνει επίσης τη βιοδιαθεσιμότητα από το στόμα.

Πολλές εταιρείες παράγουν λιποσώματα που είναι ασταθή και πολύ μεγάλα σε μέγεθος για να απορροφηθούν και να αξιοποιηθουν καλύτερα. Για τη χορήγηση λιποσωμικών συμπληρωμάτων, το μέγεθος έχει πραγματικά σημασία.

Μέχρι πρόσφατα, οι κατασκευαστές θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιούσαν μεθόδους χαμηλής έως μέσης διάτμησης με μεγάλα φορτία λεκιθίνης, παράγοντας προϊόντα φάσης γέλης με σωματίδια πολύ μεγάλης διαμέτρου και ευρύ φάσμα μεγεθών, τυπικά 400 έως 1000 nm. Εναλλακτικά, παράγονται συσκευές διασποράς σταθεροποιητή που δημιουργούν ένα γαλακτώδες λιποσωμικό διάλυμα με σωματίδια που κυμαίνονται από 200 έως 400 nm σε μέγεθος.

Οι μικρότερες λιποσωμικές σφαίρες και γαλακτώματα είναι αποτέλεσμα της εξειδικευμένης χημείας και του εξοπλισμού υψηλής διάτμησης, η οποία, φυσικά έχει κόστος από πλευράς παραγωγής. Αλλά στο τέλος, αυτές οι σφαίρες μεγαλύτερου μεγέθους δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμες όσο τα μικρότερα λιποσώματα, αφήνοντας στον καταναλωτή ένα λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμα υψηλού κόστους προϊόν.

Τα μικρότερα λιποσώματα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην ενδοκυτταρική παροχή. Σε μία μελέτη, η κυτταρική πρόσληψη αυξήθηκε κατά 9 φορές καθώς το μέγεθος λιποσώματος μειώθηκε από 236 nm σε 97 nm και η κυτταρική πρόσληψη αυξήθηκε 34 φορές στα 64 nm. Επιπλέον, οι θεραπευτικές δυνατότητες ενός λιποσωμικού συστήματος απελευθέρωσης σχετίζονται για το πόσο γρήγορα το σώμα καθαρίζει τα λιποσώματα από το αίμα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κάθαρση συνδέεται αντιστρόφως με το μέγεθος, ενώ τα μικρότερα λιποσώματα και τα μικρονισμένα γαλακτώματα που κυκλοφορούν στο αίμα είναι τα μακρύτερα. Τα μεγαλύτερα λιποσώματα αναγνωρίζονται από τους μακροφάγους του ανοσοποιητικού συστήματος ως ξένοι εισβολείς και καθαρίζονται από το αίμα ταχύτερα.

Οι κατασκευαστές προϊόντων λιποσώματος έχουν την ευθύνη να ελέγχουν αυστηρά την καθαρότητα με έμφαση στο μέγεθος της σφαίρας. Το βέλτιστο είναι 50 έως 100 nm και θα πρέπει να επαληθεύεται με τη χρήση τεχνολογίας Laser Dynamic Scattering.

Ένα σωστά κατασκευασμένο λιποσωμικό προϊόν θα συγχωνεύεται με κυτταρικές μεμβράνες και θα διευκολύνει την αποτελεσματική ενδοκυτταρική παροχή. Οι λιπιδικές μεμβράνες του λιποσώματος, συνήθως αποτελούμενες κυρίως από φωσφατιδυλοχολίνη, συντήκονται με την κυτταρική μεμβράνη, υποστηρίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλο το σώμα. Ένα λιποσωμικό προϊόν μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με την ενδοφλέβια θεραπεία και οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν έμφαση στην διαδικασία παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της λιποσωμικής καθαρότητας, της ποιότητας και του μεγέθους τους. Και σε αυτή την περίπτωση όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο.

Δημοσιεύτηκε στις 2019-01-03 Υγεία 0 852

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να  είσαστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσεται ένα σχόλιο.

Τελευταία σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια
Προηγούμενο
Επόμενο